Tělo si vše pamatuje

Každý z nás někdy prošel větším či menším traumatem, ale obvykle se po čase vrátíme k běžnému životu. Když ale trauma přeroste do posttraumatické stresové poruchy, stává se, že se nečekaně zachováme iracionálně.

Příběh vzniku jedinečné knihy Bessela van der Kolka Tělo všechno zaznamenává: Mozek, mysl a tělo v léčení traumatu začal v roce 1978, kdy její autor nastoupil jako  psychiatr na bostonskou kliniku pro válečné veterány Boston Veterans Administration Clinic. U těchto mužů, uvězněných v pocitech bezmoci a hrůzy, kteří bojovali s nezvladatelnými záchvaty agresivity, nebyli schopni navázat blízké vztahy a trpěli ochromením citlivosti, byla často stanovena diagnóza deprese, psychózy nebo poruchy osobnosti. Ale soubor příznaků, které vykazovali, těmto diagnózám zcela neodpovídal. Později se van der Kolk zaměřil ještě na další skupinu osob, které vykazovaly podobné symptomy. Jejich obtíže však  měly svůj původ v týrání a zneužívání těmi, kteří o ně pečovali v dětství. I tito lidé se potýkali se sebenenávistí a měli problémy se soustředěním, neklidem,  vymezováním hranic a pamětí. Traumatizovaný člověk jen s obtížemi dokáže odfiltrovávat to nepodstatné a postupně získá  přesvědčení, že nebezpečí je všude kolem něho. Není  schopen se soustředit na to, co se děje v přítomném  okamžiku, jeho mysl trvale reaguje na poplašné signály amygdaly a to, co většina lidí vnímá jako nedůležitou obtíž, vyhodnocuje jako ohrožení na životě. 

Zdroje: 

Van der Kolk, Bessel (2014). The Body Keeps the Score: Brain, Mind and Body in the Healing of Trauma.  

Viking. ISBN 9780670785933. Česky vyjde v nakladatelství Jan Melvil pod názvem Tělo sčítá rány: Jak trauma dopadá na naši mysl i zdraví a jak se z něj léčit (2021). https://brainworldmagazine.com/how-the-body-keeps-the-score-an-interview-with-dr-bessel-van-der-kolk/


Placená zóna