Umění být tady a teď

Mindfulness podobně jako řada jiných technik vyžaduje lepší práci s koncentrací. Jak tuto dovednost rozvíjíme se sportovci?

Než se pustíme do konkrétních cvičení, potřebujeme se naučit o koncentraci správně uvažovat. Můj osobní přístup je ovlivněn jednou konkrétní příhodou. Jako školák jsem měl značné problémy udržet během výuky pozornost. Respektive jsem danou situaci takto interpretoval. Myslel jsem si, že soustředit se pouze na to, co přede mnou vykládá můj vyučující, je nezvladatelná výzva.

Když jsem však byl v sextě, naskytla se mi možnost absolvovat sérii přednášek nejrůznějších odborníků. Z oblasti politiky, médií, sociologie... Jedno povídání střídalo druhé a nárok na koncentraci byl obrovský. Ale já jsem byl celou dobu zcela vtažen do „tady a teď“. Uvědomil jsem si to v okamžiku, kdy jsem kolem sebe zahlédl několik zívajících účastníků a v závěru i pár klimbajících hlav těch, kteří souboj s únavou prohráli. Podobný scénář se opakoval i při dalších příležitostech a já jsem zjistil, že se soustředit umím. Když chci. Když se pro to rozhodnu. 

Placená zóna