Autismus má mnoho podob

KATEŘINA THOROVÁ, zakladatelka organizace NAUTIS, se dlouhodobě snaží bořit mýty kolem autismu a zlepšovat komplexní péči v Česku. Je také autorkou oceňované učebnice vývojové psychologie.

„... V počáteční fázi ani nevím, že už jsem v odstávce. Cítím se zmatená, rozhozená. Doslova se chovám jako odpojený, nereagující počítač, kterému se roztavila elektronika. Nejsem schopna vytvářet komplexní myšlenky ani mluvit nahlas. Můžu sedět ve stejné místnosti s jinými lidmi, ale v mysli jsem se ztratila.“


Takto popisuje žena s autismem svůj stav přehlcení v článku, který si můžeme přečíst na portálu AutismPort.cz, jehož jste zakladatelkou. K čemu web slouží a komu může pomoci?

AutismPort je projektem organizace NAUTIS a snaží se hlavně šířit osvětu. Slouží studentům, odborníkům, rodičům i dospívajícím a dospělým lidem, u kterých byl diagnostikován autismus nebo mají podezření, že jím trpí. Naším cílem je srozumitelnost, multiperspektiva a odbornost. Informace, které zde zprostředkováváme, vychází z výzkumů, praxe profesionálů i zkušeností lidí na autistickém spektru. Oblíbená je sekce online testů.


Jak moc se lze na výsledky online testů spolehnout? 

Úplně to nejde, výsledky jsou jen orientační, vyšetření u odborníka nenahradí. Chtěli bychom, aby čtenáři na portálu našli dostatek informací k terapiím a mohli se rozhodnout, kterou cestu zvolí. Pro laiky je nesmírně těžké se v nabídce zorientovat, často si pak vyberou metody zbytečně drahé, jejichž efektivita je na úrovni placeba, nebo takové, které jsou vyloženě škodlivé.  

Placená zóna