Samota může být přítěží

I když mnozí z nás jsou někdy rádi sami, dlouhodobé osamění, kdy se setkáváme pouze s lidmi na pracovišti a při různých nutných pochůzkách, jako jsou nákupy nebo návštěva lékaře, nám nemusí dělat moc dobře. A to i když žijeme v partnerství a máme rodinu.

Jak ale přátele najít, vybudovat vztahy, které nás budou těšit a obohacovat? A když už se nějaké přátelství začne rodit, jak o ně pečovat, aby nezahynulo? A co nám přátelství dává? Velké otázky, na které se pokusíme sami sobě odpovědět.

K čemu jsou nám přátelé?

To je možná trochu banální otázka, ale proč si ji nepoložit? Autoři knihy Ať žije přátelství!, švédští psychologové Frida Bern Andersson, Daniel Ek a Pär Flodin, tuto otázku vyslovili ve svém průzkumu. Jaké dostali odpovědi? „Přátelé nám dodávají pocit smyslu a propojení. Blízký přítel umí naslouchat a poskytnout podporu. S dobrými přáteli můžeme být sám sebou a nemusíme nikomu nic dokazovat. Přátelé pomůžou s praktickými věcmi (například se stěhováním či hlídáním dětí). S přáteli je zábava – můžeme se s nimi zasmát, povídat si a uvolnit se. Síť přátel je cestou k dalším kontaktům, které otvírají nové možnosti. Přátelé nám rozšiřují obzory, nabízejí novou perspektivu a mění naše navyklé myšlenkové vzorce. Život je s přáteli méně jednotvárný. Blízcí přátelé jsou upřímní a dokážou nás prohlédnout. S přáteli se necítíme tak sami.“

Domnívám se, že bychom přišli na mnoho dalších argumentů, proč je pro nás přátelství důležité. Pokud se ocitáme v osamění, které může nastat třeba z toho důvodu, že jsme se přestěhovali, stojí za to mapovat možnosti, jak bychom si mohli najít nové přátele. Zároveň bychom měli myslet i na stávající kontakty, které se sice změnou životní situace vzdálily, ale vzdálenosti se dají překonávat a díky moderním technologiím, jejichž používání zažilo v uplynulých pandemických letech boom, se můžeme sejít i na dálku.

Stačí nám přátelé na sociálních sítích?

Možná se cítíme sami, ale naše facebooková stránka říká, že máme stovky přátel. Jsou to ale skutečná přátelství? Mnohdy ano, sama jsem se díky sítím zkontaktovala třeba s kamarádkou z dětství a nyní si píšeme o tom, co která z nás právě prožívá a jak se obě máme. Mnoho facebookových kontaktů je ale z kategorie formálních vztahů, jedná se třeba o pracovní kontakty, a bývají to i lidé, které jsme osobně nikdy nepotkali, ale pojí nás určitý společný zájem. Když se však potkáme v reálném světě, zjistíme, že společný máme pouze ten jeden omezený zájem a že si lidsky nemáme co říci.

Knižní tip

Je možné, že velká většina štěstí, které v životě prožijeme, nepramení ze zamilovanosti ani profesních úspěchů, ale z kvalitních přátelských vztahů? Z knihy se dozvíme, jak zmapovat historii našich přátelství, vyhodnotit vlastní kvality i slabá místa v rámci těchto vztahů, jak zjistit, co konkrétně v přátelských vztazích nejčastěji zanedbáváme, kde jsme nejzranitelnější, jak vyhodnotit reakce ostatních, když se jim otevřeme. Knihu napsali Frida Bern Andersson, Daniel Ek a Pär Flodin a zakoupíte ji na obchod.portal.cz.

Placená zóna

Mgr. Marie Těthalová