Správný čas na kávu

Kdy jste zvyklí na svůj šálek kávy? Máte pravidelný každodenní rituál, nebo si dáváte kávu hlavně jako životabudič a pojistku proti únavě? Pokud patříte do této skupiny, patrně jste si všimli, že někdy se očekávané účinky kávy vůbec nedostaví. Může to být tím, že si ji dáváte ve špatnou dobu. „Háček je v tom, že lidské tělo produkuje látku velmi podobných účinků - kortizol. Tělo zpracovává tento hormon přednostně před kofeinem, a proto pokud je v těle hladina kortizolu dostatečně vysoká, kofein tělem pouze projde bez jakýchkoli účinků,“ říká Luboš Martínek, ředitel společnosti CrossCafe original. Kortizol je produkován v kůře nadledvin a nejvíce energie by měl zajistit po probuzení, kdy je jeho hladina nejvyšší. Výrazný úbytek kortizolu pociťujeme obvykle kolem 9-10 hodiny ráno a pak odpoledne mezi 13:30-17:00. Pokud vstáváme, řekněme kolem sedmé, neměli bychom si dávat kávu hned po probuzení, ale například k pozdější snídani, na „rozjezd“ v práci a pak po obědě nebo odpoledne. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) jsou tři až čtyři šálky kávy denně pro zdravého dospělého člověka v pořádku. Patříteli ovšem k citlivějším jedincům, kteří nemohou po kávě usnout, neměli byste ji pít už 6-8 hodin před spaním.