PEL-MEL
Po dva roky nás na této dvojstraně v rubrice Zdravé svačiny školnice Oliny inspirovala a ke zdravé výživě vedla Iva „Olča“ Machová. Jelikož kromě školničení a vymýšlení receptů stačila nedávno povít syna, má teď jiné starosti a loučí se s námi speciální svačinou určenou tentokrát rodičům. Suroviny: 1,5 kg vepřového bůčku, 150 g špeku, 3 cibule, stroužky z 1 palice česneku, 1,5 lžičky kmínu, 1 lžička drceného pepře, 2 dl piva, sůl. Postup: Bůček a špek nakrájejte na kostky a nasypte do mísy, přidejte nakrájenou cibuli, česnek, koření a zalijte pivem. V lednici nechte odležet do druhého dne. Směs nasypte do pekáče a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C, dokud maso nezměkne. Upečené maso pomocí šťouchadla na brambory rozmačkejte a nechte vychladnout. Poté přendejte do čisté nádoby a v lednici nechte rozležet do druhého dne. Podávejte s chlebem, kyselou okurkou a dobře vychlazeným pivem.