Komenský v komiksu

U příležitosti oslav 350. výročí úmrtí Jana Amose Komenského (1592-1670) uspořádalo pražské Národní pedagogické muzeum ve spolupráci s ministerstvem školství a organizací UNESCO výstavu KOMenský v KOMiksu.


Expozice provede návštěvníky celým životem Učitele národů. Prostřednictvím komiksových příběhů se diváci seznámí s hlavními životními událostmi, dílem i odkazem slavného pedagoga. Příběh Komenského života sepsala spisovatelka Klára Smolíková, obrazy ho doprovodil komiksový ilustrátor Lukáš Fibrich. 


Výstava je zpestřena řadou interaktivních prvků, které vytvořila Andrea Koblasová. Pro školní třídy a dětské návštěvníky jsou připraveny pracovní listy k výstavě. Ačkoli by se komiksové zpracování života a díla J. A. Komenského na první pohled mohlo jevit jako produkce vyhrazená dětem a mladé generaci, výstava je určena všem zájemcům bez rozdílu věku. Expozice, která je pro veřejnost otevřena v přízemí malostranského domu U Zlatého slunce, kde sídlí Národní pedagogické muzeum, potrvá až do konce letošního roku.

Jan Nejedlý