Online archiv

Autor: Karel Havlík

Kdo zvládne v sedmnácti řídit auto?

Karel Havlík, 12/2011
V Rakousku, Velké Britanii a Německu mají sedmnáctiletí hoši i dívky možnost získat po naplnění určitých omezujících podmínek řidičský průkaz. V Rakousku musejí například najezdit pod dohledem zkušeného řidiče tři tisíce kilometrů a v Německu končí dozor až dovršením osmnácti let. U nás se o snížení hranice pro získání řidičského oprávnění uvažuje také.

Transsexualita: život v „cizím těle“ (PD 4/2011)

Karel Havlík, 5/2011
Se zájmem jsem si přečetl váš článek Transsexualita: život v cizím těle. Považuji za velmi žádoucí psát o tomto opomíjeném problému. Za svůj psychologický život jsem pomáhal pouze jednomu transsexuálovi v osmdesátých létech. Bylo mu pětapadesát let a patřil k úspěšným řidičům mezinárodního kamionu ČSAD. Přiznal, jak bylo pro něho těžké a zároveň ulehčením se s tím konečně svěřit. Byl ženatý a měl rodinu. Tajně chodíval na půdu převlékat se do ženských šatů. Dost duševně trpěl. Stal jsem se pro něho „zpovědnicí.“ Jen jsem naslouchal. Později jsem ho doporučil známému lékaři na psychiatrii. Dostal nějaké hormony a trochu mu narostla prsa. Cítil se lépe. Před rodinou svůj stav nadále tajil. O změnu pohlaví nepožádal.

Ženy za volantem: nechybí razance ani sebevědomí

Karel Havlík, 10/2009
Muži jsou dobrými řidiči – své ženy nepouštějí za volant, aby se neukázalo, že řídí lépe… Za posledních třicet let vzrostl počet řidiček pětinásobně a mnohá dopravněpsychologická srovnání ukazují, že výše zmíněný motoristický vtip o řidičských kvalitách žen není daleko od pravdy.

Motorkáři: zabíjí nezkušenost i charakter

Karel Havlík, 7/2009
Motocyklisté tvoří deset procent všech mrtvých na našich silnicích, v drtivé většině případů si smrt zavinili sami. V Evropské unii zaujímá ČR v jejich nehodovosti neslavný primát.

Zulligerův test při výběru osob pro exponované profese

Karel Havlík, 9/2005
Při individuálním a skupinovém vyšetřování zájemců o exponované profese (vrcholový manažer, operátor jaderné elektrárny, řidič mezinárodních dálkových kamionů a autobusů, letecký dispečer apod.) se osvědčuje použití Zulligerovatestu, zejména jeho dia-formy.