Online archiv

Autor: Barbara Hansen Čechová

Škola v místě, kde není signál

Barbara Hansen Čechová, 9/2018
Ve zrenovované vesnické usedlosti v Libochovičkách u Prahy se v září otevřela třetí škola pod značkou Heuréka. Koncept škol, který usiluje o harmonický rozvoj dítěte, vede Jan Kala, ředitel Centre for Modern Education. Někteří jej znají jako zakladatele e-Banky, který přivedl internetové bankovnictví do České republiky. Povídali jsme si nejen o jeho snu o lepším školství, ale také o příběhu bankéře, který vždy chtěl být učitelem.

Usilujeme o znalosti a zapomínáme na moudrost

Barbara Hansen Čechová, 2/2012
Sir John Whitmore patří k zakladatelům koučování a jeho knihy jsou považovány za klasiku oboru. Do Prahy zavítal na podzim loňského roku na Inner Winner festival. Více než o práci kouče jej ale lákalo hovořit o současném stavu společnosti.

MŮJ MUŽ CHTĚL ZVÁT I POŠŤAČKU NA ČAJ

Barbara Hansen Čechová, 10/2011
Když Petra Procházková pořádá besedy ve školách o Afghánistánu, děti se ji více než na tamější politickohospodářské problémy ptají na její život s jejím afghánským manželem. Přiznám se, že ani já jsem nebyla jiná.

TIPY, JAK SE S DĚTMI UČIT

Barbara Hansen Čechová, 10/2011
Spolu s přijímačkami na osmileté gymnázium přichází otázka, jestli se naše dítě umí učit. Zvládne každodenní přípravu? Dokáže se dobře na učivo soustředit? Každý by si na učení měl najít nejen nejpříhodnější místo, ale také způsob. Někomu vyhovuje psát a psát. Jiní zase vykřikují nahlas jednotlivé pojmy a občas se najde i jiná výjimka, jak se dozvíte v našich tipech na několik způsobů učení.

NEUMÍME PROTESTOVAT

Barbara Hansen Čechová, 9/2011
Když hovoříte s Vladimírou Dvořákovou, napadne vás, že alespoň jednomu chytrému člověku v tomto státě není jedno, co se děje. Politoložka, která se k současnému vývoji jak v politice, tak ve školství staví spíše skepticky.

A JAK JSTE NA TOM VY?

Barbara Hansen Čechová, 9/2011
UČÍME SE S DĚTMI

VYUČOVÁNÍ JE SILNĚ OVLIVNĚNO UČEBNÍM STYLEM UČITELE

Barbara Hansen Čechová, 9/2011
V minulém čísle jste si mohli udělat test, jestli je váš učební styl pravo- či levohemisférický. Jelikož vás téma podle reakcí zaujalo, zeptali jsme se na další informace k využití těchto rozdílů ve výuce Terezy Krčmářové. Tereza je odbornou asistentkou na Pedagogické fakultě UK v Praze. Dlouhodobě se zabývá problematikou mimořádně nadaných dětí a individualizací ve výuce.

V jedenácti letech ve stresu

Barbara Hansen Čechová, 9/2011

DOSPĚLÍ MI V TEREZÍNĚ PŘIPRAVILI HEZKÉ DĚTSTVÍ

Barbara Hansen Čechová, 8/2011
Před hrůznými vyprávěními o holocaustu máme tendenci děti spíše chránit. Málokterý rodič by asi při výběru knihy pro své dítě sáhl po této problematice. Známá izraelská autorka Annika Tetzner však připravila knihu, která líčí život v terezínském ghettu očima dítěte takovým způsobem, že můžeme odhodit úzkost z toho, že své potomky příliš zastrašíme.

UČÍME SE S DĚTMI

Barbara Hansen Čechová, 8/2011
PREFERUJETE PRAVOU, NEBO LEVOU HEMISFÉRU?

TŘÍDNÍ SCHŮZKY TROCHU JINAK

Barbara Hansen Čechová, 8/2011
Kromě třídních schůzek se na mnohých školách začínají organizovat konzultace „mezi šesti očima“. Bývá na nich přítomen rodič, učitel i žák. Jak tyto konzultace probíhají a jaký je jejich smysl?

Nesourodý svazek

Barbara Hansen Čechová, 8/2011