Online archiv

Autor: Eva Hauserová

Chceme žít pomaleji a jíst zdravě

Eva Hauserová, 10/2012
Nechceme sériové výrobky, radši budeme doma kutit. Už do sebe nechceme v kvapu hodit nějaké jídlo a rychle zase běžet vydělávat peníze! Naopak si přejeme v pohodě vychutnávat potraviny od farmáře. Už žádné pochybné polotovary – začínáme vařit sami.

Body Mass Index story

Eva Hauserová, 4/2010

Jsme jedné krve, planeta a já...

Eva Hauserová, 3/2010
Řítí se svět do globální ekologické katastrofy? Vyčerpáváme nezodpovědně přírodní zdroje planety a znečišťujeme její prostředí tak, že příští generace budou mít problém přežít? Ať už zní odpovědi na tyto otázky jakkoli, jisté je, že většina lidí si s nimi nedělá příliš těžkou hlavu. Tím zajímavější jsou motivace jedinců, kteří ochraně přírody a životního prostředí zasvětili celý život.

Zahrádka ovlivňuje lidskou duši

Eva Hauserová, 6/2009
Zahrádka může představovat místo příjemného odpočinku i otravnou práci při pletí a sekání. Pro někoho je velkolepou výkladní skříní vlastního domu, jiný zde touží vtisknout prostředí svou vůli. Zahrádkaření je fenomén, který ovlivňuje naši psychiku.

Typologie, ve které jsem se našla

Eva Hauserová, 3/2009
Svoji psychiku můžete zkoumat a škatulkovat mnoha způsoby, ale nedávno jsem narazila na jeden, který mě nadchl: jde o takzvanou typologii MBTI, hojně používanou personalisty, manažery a kariérními poradci. Když vyplníte dotazník čítající několik desítek otázek, které člověku připadají nenápadné a tak jaksi „nezacílené“, takže švindlovat je tady asi dost těžké, dopracujete se k jednomu ze šestnácti typů, které vznikly kombinacemi čtyř polarit. Přitom žádný z těchhle typů není „lepší“ nebo „horší“, jenom samozřejmě mají své plusy a mínusy. O MBTI jsem neměla tušení, dokud jsem se nepustila do psaní jednoho dušezpytného článku, kvůli čemuž jsem si prostudovala jednu personalistickou příručku a vyplnila jsem si v ní i příslušný dotazník. Vyšlo to neuvěřitelně přesně a vysvětlilo mi to řadu podivností, anomálií a záhadného skřípání v mých kontaktech se světem, kterými jsem se od dětství trápila, jimž jsem nerozuměla a kvůli kterým jsem si připadala jako dosti podivný mutant.

V ženském a mužském hávu

Eva Hauserová, 12/2007
/ Sloupek Evy Hauserové /

O ješitnosti

Eva Hauserová, 11/2007
/Sloupek Evy Hauserové/

Sloupek / Evy Hauserové /

Eva Hauserová, 9/2007
/ O úpadku mužnosti a ženskosti /

/ Proč mi to jednou stačilo /

Eva Hauserová, 7-8/2007
Sloupek / Evy Hauserové /