Online archiv

Autor: Vladislav Šolc

Zatmění duše

Vladislav Šolc, PD 4/2024
Proč se člověk stane vyznavačem konspirační teorie? Za nekompromisní ideologií se často skrývá nezpracovaná vnitřní bolest. Jungiánský analytik VLADISLAV ŠOLC rozplétá důvody omezujících přesvědčení a naznačuje cestu ke svobodě.

Červená kniha aneb Jak získat zpět svou duši

Vladislav Šolc, 11/2010
Ze sledování vlastních fanzatií a snů vytvořil Carl Gustav Jung slavnou Červenou knihu. „Zbytek života strávil pokusem přeložit její poselství do vědecké formy,“ říká Sonu Shamdasani, historik psychologie a editor Červené knihy, jež vyšla vloni, půl století po autorově smrti. V češtině vychází v nakladatelství Portál právě teď. Myslíte si, že by Jung dnes byl rád, když za svého života o vydání knihy příliš nestál, zeptali jsem se ho mimo jiné v exkluzivním rozhovoru pro náš časopis.

Volby v Americe: Souboj myšlenek nebo archetypů?

Vladislav Šolc, 11/2008
Dění na americké předvolební scéně má několik rovin. Jednou z nich je dramatický, archetypální boj o nastolení nového řádu, který se ovšem odehrává na nevědomé úrovni. A volbami to rozhodně nekončí.

Odvrácená tvář amerického hrdiny

Vladislav Šolc, 5/2008
Archetyp hrdiny je jednou z podstatných součástí všelidského nevědomí. Vyskytuje se proto v řadě bájí a mýtů. Během války v Afghánistánu i Iráku jsem v USA pozoroval, jak docházelo k postupné aktivaci archetypu hrdiny-bojovníka v nevědomí Američanů.

Léčba závislostí v USA

Vladislav Šolc, 1/2007
Na kauze každého amerického klienta pracuje celý tým: psychoterapeut, sociální pracovník, probační úředník a pracovník pro práci. Český terapeutický systém se může od amerického lecčemu naučit.