Online archiv

Autor: Nikola Hořejš

Bioetika: Moderní bohové jsou bezradní

Nikola Hořejš, 3/2015
O záchraně života a nové léčbě stále častěji rozhoduje neznámý obor: bioetika. Ačkoliv počet bioetiků závratně roste, podle kritiků jsou často bezradní.

Práce je moje radost

Nikola Hořejš, 9/2012
Pro typického Čecha je spojení slov „štěstí“ a „zaměstnání“ neobvyklé. Můžeme v práci vůbec prožívat štěstí? Nepatří takové pocity především do sféry soukromí? Výzkumy dokazují, že to jde -a příklady z praxe dokládají, že lidé, kteří pracují s radostí, se zaměstnavatelům opravdu vyplatí.

Neuromarketing: Chceme znát mozek zákazníka

Nikola Hořejš, 5/2011
V roce 2004 se uskutečnil první pokus, v němž se pomocí funkční magnetické rezonance snímala aktivita mozku spotřebitelů – dobrovolníků při pití Coca-coly a Pepsi Coly. Když milovníci prvního nápoje nevěděli, co mají ve sklenici, dospěli při ochutnávce k názoru, že jim víc chutná Pepsi. Jakmile zjistili, že pijí svůj oblíbený nápoj, zapojili do posuzování jiné části mozku než v prvním případě a jasně u nich zvítězila Cola-cola. Tento pokus odstartoval zájem firem o nahlížení do mozku zákazníků.

Hrdinové, nebo donašeči?

Nikola Hořejš, 11/2010
Za odhalením korupce a nepravostí stojí často obyčejní lidé, podle amerického vzoru označovaní jako whistleblowers. Dokážou v sobě i Češi najít takovou odvahu, a pokud ano, co jim hrozí?

Terapie fungují, i když nevíme jak

Nikola Hořejš, 10/2011
Funguje terapie, nebo je to jen placebo? Který přístup je nejlepší? Co skutečně pomáhá? Na tyto otázky hledá odpověd obor zvaný výzkum psychoterapie. Přináší přitom paradoxně další záhady.