Online archiv

Autor: Jindřich Urban

Nejistota je přitažlivá

Jindřich Urban, 2/2014
Mít srdce na dlani, nebo tajemně mlžit? Která strategie je lepší k získání srdce zbožňované osoby?

Pozor, dítě v autě!

Jindřich Urban, 6/2013
Cestování autem s dětmi je často stresující záležitost. Jedním ze stresorů může být způsob chování ostatních řidičů – pochopení pro opatrněji a pomaleji jedoucí auta není na programu dne.

Nebojte se o děti na síti!

Jindřich Urban, 3/2013

Nebojte se o děti na síti!

Jindřich Urban, 3/2013

Země středu v psychické krizi

Jindřich Urban, 1/2013
Vládnoucí komunistická strana Číny zveřejnila v uplynulých měsících překvapivou zprávu: Od nynějška se musí všichni vedoucí pracovníci ve státní správě a ve státních firmách před přijetím do pracovní pozice podrobit psychologickému vstupnímu testu. Čínská média spekulují, že se jedná o reakci na řadu sebevražd důležitých vedoucích pracovníků. Země středu, která směrem navenek ráda vysílá informaci o harmonii svých občanů, se již delší dobu nachází ve špatné psychické situaci. Jen za posledních deset let se spotřeba psychofarmak zdesetinásobila. 17,5 % všech Číňanů trpí psychickou nemocí. Čína se tak po USA (s 26 %) drží na světové špičce. Není ovšem jasné, proč v posledních letech došlo k tak dramatickému nárůstu psychických onemocnění.

Pomůže sport při odvykání drogám?

Jindřich Urban, 2/2012
/ Poradna /

Co nesmí chybět v peněžence? Fotky dětí!

Jindřich Urban, 2/2012
Vrátila se vám někdy ztracená peněženka? Máme jistou míru čestnosti v genetické výbavě, nebo je to záležitost, která se vyvinula až v průběhu lidské civilizace? Britští psychologové zjistili, že někdy chování nálezce ovlivní to, co máme v peněžence kromě hotovosti.

Otcovství: příliš velká odpovědnost?

Jindřich Urban, 9/2011
Proč se z některých mužů stanou otcové a z jiných ne? Nechtějí se vázat? Mají obavy z omezení vlastního prostoru a času?

Jak zařídit ordinaci?

Jindřich Urban, 7-8/2011
/Poradna/

Jak dlouho mohou hrát na počítači?

Jindřich Urban, 6/2010
Poradna

Sport může zvyšovat naši inteligenci

Jindřich Urban, 12/2009
To, že ve zdravém těle je zdravý duch, věděli již v antickém Římě. Nebyli ovšem schopni tento mnoha lety potvrzený postřeh vědecky dokázat. Moderní věda prokázala, že fyzická aktivita pomáhá při zvyšování inteligence.

Exotický ráj bez lásky

Jindřich Urban, 5/2009
Alorské ostrovy jsou ideální destinací pro klidnou dovolenou bez hluku velkoměst a ruchu nočního života, s neposkvrněnou přírodou a jedinečnými potápěčskými terény. Psychology a antropology však zajímaly především vztahy mezi domorodými obyvateli.