Online archiv

Autor: Lenka Phelps

Posedlí bezpečím

Lenka Phelps, 2/2009
Typický americký rodič je posedlý bezpečností svého dítěte. Aby nesklouzlo, aby se nenachladilo, aby mu někdo neublížil… Neublíží však v konečném důsledku dítěti příliš úzkostná výchova?

V zemi bez mamahotelů

Lenka Phelps, 4/2008

Pozor na sexuální predátory

Lenka Phelps, 3/2008
Ročně se odborníci v Česku dozvědí zhruba o 600 případech sexuálního násilí na dětech (podle údajů MPSV ČR). Skutečný počet obětí je ovšem mnohem vyšší, odhalené případy představují jen špičku ledovce. V knize americké psycholožky Anny C. Salterové Predators (Predátoři), která je určena v první řadě rodičům a v níž formuluje rady, jak ochránit děti před pohlavním zneužíváním, mě zaujal pohled, který se liší od názoru převládajícího v českých rodinách. Mají-li rodiče své děti chránit před sexuálními predátory, jak Salterová nazývá osoby páchající sexuální násilí, mohou se inspirovat praxí ve zdravotnictví - personál přistupuje ke každému pacientovi s vědomím, že může být infikován virem HIV, a proto používá stejná preventivní opatření při zacházení s krví u všech bez rozdílu. Stejně tak můžeme předpokládat, že kdyby se sexuální predátor dostal do blízkosti našeho dítěte (většina sexuálních deliktů na dětech je spáchána někým, koho dítě zná), nebude to mít napsáno na čele. Musíme si připustit, že ta možnost tu je, a snažit se vyhnout vysoce rizikovým situacím. Sexuálními predátory mohou být členové širší rodiny i lidé pracující v povoláních, kde zacházejí s dětmi: učitelé, terapeuti, trenéři, kněží, policisté, soudní úředníci, vedoucí ve skautu, instruktoři na táboře, vedoucí zájmových kroužků, lékaři, psychologové… Buďte ostražití, pokud ten, kdo pracuje s vašimi dětmi, nemá jiné zájmy a věnuje se dětem i mimo pracovní dobu, nemá dospělého partnera či přátele a vyhledává příležitosti, jak být s dítětem sám. Zvláště pedofilové věnují veškerou energii výběru dětské oběti, a proto mají minimum jiných zájmů.

Bolest jako úleva

Lenka Phelps, 6/2007
„Připravoval jsem večeři a najednou se mi zachtělo se říznout,“ vypráví čtyřicetiletý muž. K sebepoškozování se uchyluje už dvacet let. A není sám. Obrátit násilí vůči sobě samému, často z objektivně malicherných příčin, patří k nejrizikovějším poruchám chování.

Rovné příležitosti za oceánem

Lenka Phelps, 4/2007
Americká společnost už pochopila, že pozitivní diskriminace ve smyslu zavádění jakýchsi povinných kvót není rozumné řešení. Mnohem účinnější metodou je takzvaný empowerment.