Online archiv

Autor: David Kuneš

„Alternativy“ nejsou alternativy

David Kuneš, 6/2008
Rád bych reagoval na polemiku „Může psycholog nabízet i duchovní alternativy?“ (PD 04/08). Pominu své výhrady k označení numerologie jako „duchovní“ alternativy a přejdu přímo k věci. Ve svém příspěvku doktor Havlík uvádí statistická data, která mají potvrzovat účinnost numerologie. Zajímalo by mě, jakým způsobem pan Havlík tato data získal a zda je ochoten svůj „výzkum“ předložit vědecké veřejnosti. Domnívám se, že těžko, protože pokud by jím získané údaje byly pravdivé, pak bychom směle mohli zrušit psychologické ústavy i katedry a místo toho posílat zájemce o psychologickou diagnostiku na několikahodinové kurzy numerologie. Sám znám mnohé psychology, kteří se ve své praxi uchylují k postupům spočívajícím spíše na jejich víře než na solidním vědeckém základě. Podle mne se zde nabízí jednoduché vysvětlení: psychologové a psychoterapeuti se denně u svých klientů setkávají se spoustou těžko pochopitelných duševních pochodů nebo projevů a věda k jejich uchopení nabízí jen hrubá vodítka, která často nejsou zcela dostačující pro podchycení jedinečnosti každého člověka. Logickým vyústěním je, že si vytváříme vlastní teorie o lidské psychice a jejích tajemstvích. Málokdo z nás však postupuje vědeckou metodou a svá zjištění či hypotézy si ověřuje. Problém je v tom, že je vždy daleko snazší vytvořit nějakou hypotézu, než ji vědecky ověřit nebo vyvrátit. V polemice nebyly podle mne srovnány dva rovnocenné názory, šlo o porovnání vědeckých metod, které vznikaly za přispění stovek vzdělaných odborníků, s pochybným nevědeckým postupem. Tím, že byly postaveny vedle sebe, bylo nepřímo řečeno, že si zaslouží srovnání. Nezaslouží! Podobným „alternativním vědám“ nepřísluší ve vědecko-populárních časopisech žádný prostor, pokud autor neprokáže, že splňují požadavky kladené na vědecké teorie. Protože určitě jsou i takoví čtenáři, kteří zatím nemají jasný názor a přebírají informaci s tím, že „to přeci tvrdil pan psycholog v odborném časopise“. Že se jednalo o nepodložený názor v rámci polemiky, nemusejí vzít v úvahu.

Aktivní nadchne a líné naštve

David Kuneš, 7-8/2007
Profesor Stanislav Kratochvíl je bezesporu jedním z nejznámějších odborníků na poli psychologie a psychoterapie u nás, jeho jméno má zvuk i v dalekém zahraničí. V srpnu oslaví pětasedmdesáté narozeniny. Přejeme mu vše nejlepší a přinášíme několik úsměvných vzpomínek a gratulací od jeho žáků a kolegů.

Kdo vládl tlupě

David Kuneš, 7-8/2007
/ další informace

Okultismus, aneb Když zvítězí dítě v nás

David Kuneš, 1/2007
Naše společnost patří k nejsekularizovanějším v Evropě. V posledních letech se však zdá, že trhlinu po chybějící spiritualitě, náboženství a víře zaplňují astrologové, kartářky, numerologové, průvodci minulými životy a další „odborníci“ na lidské osudy a štěstí.