Online archiv

Autor: Zbyšek Mohaupt

Hop nebo trop: Máme šanci si dobře vybrat psychoterapeuta?

Zbyšek Mohaupt, 6/2012
Hádáte se s partnerem? Trápí vás obavy? Nerozumíte si s kolegy? Hledáte nové pracovní uplatnění? Možná si s takovou situací nevíte rady a potřebujete poradit. Kdo vám ale pomůže a jak si vybrat toho pravého odborníka? Nabízíme vám vodítka i stručné desatero, jak se při volbě v oblasti psychoterapie, poradenství, osobního a odborného rozvoje dobře orientovat.

Když jsou vzdálení blízcí

Zbyšek Mohaupt, 5/2012
Zpátky se vrátí trochu jiný člověk, než odjížděl. Díky nové zkušenosti se mění jeho názory, postoje, žebříček hodnot. Čím více jsme ovšem s druhým v kontaktu, tím menší bude naše vzájemné odcizení. Studijní pobyty, mise, cestování či práce v zahraničí vnášejí do dynamiky blízkých vztahů prvek dočasného odloučení. Stejně jako dříve základní vojenská služba nebo práce na montážích jsou dnes studium či brigáda v zahraničí velkou výzvou i zátěží pro partnerský či rodičovský vztah. Pojďme se blíže podívat, v čem dálka blízký vztah posiluje a kdy ohrožuje vztahový růst.

Účinné strategie proti zevšednění vztahu

Zbyšek Mohaupt, 9/2011
Podobně jako se v každém živém organismu během života hromadí rány a deformace, tak se i v každém mezilidském vztahu časem střádají drobná zranění a nezpracované pocity. Jak se jim v blízkých vztazích můžeme bránit a jaké prostředky k tomu máme k dispozici?

Kolik peněz dáme do společné

Zbyšek Mohaupt, 1/2010
Cítíte se finančně nezávislí? Hádáte se o peníze? Mluvíte často o hypotéce? Vztahy a peníze odjakživa patří k sobě. Dříve, než začneme řešit, jak partnera vyplatit z bytu po rozvodu, bývá užitečnější o společných financích mluvit.

Co ode mě vlastně chceš?

Zbyšek Mohaupt, 3/2009
PARTNERSKÁ ABECEDA nový seriál o partnerských vztazích