Online archiv

Autor: Jaroslav Huk

Třetina Čechů si dává novoroční předsevzetí

Jaroslav Huk, 1/2010
Jak to v Česku vypadá s novoročními předsevzetími, zjišťovala společnost STEM naposled před dvěma lety. Ukázalo se, že nějaké novoroční předsevzetí přijala třetina Čechů starších 18 let (33 %). Častěji si předsevzetí dávaly ženy (35 %) než muži (30 %), mladší lidé (18-29 let – 37 %; 30-44 let – 38 %; 45-59 let – 32 %; 60 a více let – 23 %) a lidé s vyšším dokončeným stupněm vzdělání. A co chtěli ve svém životě nejčastěji změnit a vylepšit? Na prvním místě jednoznačně figurovala péče o zdraví (36,43 %). Do této kategorie se dají zařadit předsevzetí a osobní závazky typu „přestanu kouřit“, „začnu sportovat“ a podobně. Další oblast předsevzetí se týkala vztahů s nejbližšími a oblasti práce a vzdělávání. Méně často se předsevzetí týkají finanční ho zajištění, trávení volného času včetně dovolené nebo bydlení – viz graf. Respondenti v této části výzkumu vybírali z nabízených možností: práce, zaměstnání, vzdělávání; osobní rozvoj mimo zaměstnání; péče o vlastní zdraví; finanční zajištění, peníze; bydlení; vybavení domácnosti, auta; trávení volného času, dovolené; zapojení se do veřejného života; dobročinná a dobrovolnická činnost. Poslední dvě jmenované oblasti respondenty oslovily viditelně nejméně (dobrovolnictví – 1,11 %, veřejný život 0,7 %, pouhých 2,32 % jsme zaznamenali v oblasti vybavení domácnosti – v grafu jsou označeny výsečí „jiné odpovědi“). Citované výsledky pocházejí z výzkumu STEM provedeného na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 2. – 8. ledna 2008. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídal rozsáhlý soubor 1362 respondentů.

Svátky ve světle sociologických výzkumů

Jaroslav Huk, 12/2009
Vánoce jsou svátkem vpravdě celonárodním, mají staletou tradici a přes všechny politické změny se uchovaly do dnešních dnů. Určitě i proto, že jsou to tři svátky v řadě, lidé si k nim přidávají často nějaký ušetřený den volna a pro mnohé tak nastává týdenní nebo i delší zimní dovolená. Vánoce jsou také vděčným mediálním tématem. Každoročně se novináři vracejí k tomu, jak se dodržují vánoční zvyky, kolik lidí půjde na půlnoční mši, kolik lidé utratí za dárky, kdo si kupuje přírodní a kdo umělý stromeček a kolik lidí ošetřila pohotovost po kapřích hodech. Před svátky jsou plné noviny dobře míněných rad, jak všechno zvládnout, a po svátcích neméně dobře míněných rad, jak to udělat napřesrok lépe nebo jak se zbavit draze získaných tukových vrstev. Politika jde stranou a jsou Vánoce.

Opatrnosti není nikdy dosti

Jaroslav Huk, 6/2009
Nevěřte lidem. Dvakrát měř a jednou řež. Důvěřuj, ale prověřuj. Mudrosloví národa českého je uloženo v příslovích a v mnohém vypovídá o naší povaze. O tom, že české mentalitě je vlastní opatrnost, ostražitost, odstup, neochota jít do konfliktu, snad i nedůvěra a podezíravost.