Online archiv

Autor: Ing. Jarmila Rýdlová, Ph. D.

Touha po kráse, která může zabíjet

Ing. Jarmila Rýdlová, Ph. D., 5/2018
Snad každá žena touží po tom, aby byla krásná. Někomu je krása dána bezpracně do vínku, jiný o ni musí tvrdě usilovat. Naštěstí se každému může líbit něco jiného, takže krása je relativním pojmem. Kult štíhlosti však stále hýbe světem – alespoň tím naším, západním. A pokládá rovnítko mezi krásu a štíhlost. Kam až může vést nerozumná touha po štíhlém těle? K naprostému opaku – k odpuzující vychrtlosti, neforemně oteklému obličeji a tělu, devastaci vlastního organismu, rozpadu psychiky či dokonce smrti.

Jak spolu žít a nepozabíjet se

Ing. Jarmila Rýdlová, Ph. D., 4/2018
Vícegenerační soužití bývalo za totality běžným začátkem společného života. Novomanželé se nastěhovali nejprve k rodičům a pak čekali, než jim bude přidělen byt. Obvykle několik let. Dnešní mladé rodiny většinou už začínají ve vlastním, přičemž ideální vzdálenost od rodičů je ta, která zaručuje, že se nebudou vměšovat mladým do soukromí, avšak v případě potřeby se ihned dostaví hlídat milovaná vnoučata na libovolně dlouhou dobu. Nejlépe ihned.

PORADNA

Ing. Jarmila Rýdlová, Ph. D., 11/2017
Ze všech stran slyším rady, že psychické problémy nemáme skrývat, ale naopak -nemáme se bát vyhledat odbornou pomoc. Tedy psychologa či psychiatra. Ale jak moc si tím zadělám na pozdější problémy? Co když budu chtít jednou pracovat u policie či armády? Nebo na pozici, kde je vyžadována bezpečnostní prověrka? Nebude to problém při řidičáku nebo zbrojním průkazu? I kdyby šlo o nějaký relativně drobný psychický problém, který se podařilo vyléčit stejně, jako se vyléčí třeba chřipka? Jak moc jsou informace o mých psychických problémech důvěrné? Kdo všechno k nim má přístup a kde všude mi to může potenciálně uškodit? Tadeáš

Když terapeut potřebuje terapeuta

Ing. Jarmila Rýdlová, Ph. D., 11/2017
Všichni občas zažíváme situace, kdy osud toho na naše bedra naloží tolik, že se pod vahou nákladu značně prohneme. Mladší dítě nastoupí do školky a jde z nemoci do nemoci. A ještě se o ně doma nezištně podělí, tudíž v práci nemocenská střídá paragraf. Starší dítě, doposud relativně bezproblémové, se promění v teenagera, s kterým mlátí puberta o zeď. A do toho vážně onemocní rodiče. Pak už stačí pověstná kapka, třeba v podobě menšího pracovního problému, a pohár naší psychiky zkrátka přeteče. Pokud si nejsme schopni pomoci vlastními silami, je namístě vyhledat odbornou pomoc, často v podobě psychoterapeuta. Co má ovšem dělat psychoterapeut, pokud se on sám ocitne v podobné situaci?

Syndrom bílého pláště

Ing. Jarmila Rýdlová, Ph. D., 9/2017
V ordinaci zahoďte ostych, máte svá práva

IT GENERACE a rodiče pod pantoflem

Ing. Jarmila Rýdlová, Ph. D., 5/2017
Spokojeně jsem si prohlížela své dílo -fotku, kterou jsem měla odeslat společně s požadovaným textem. Nejásala jsem nad svým vzhledem, ale nad skutečností, že jsem se skamarádila s programem na úpravu fotek.