Online archiv

Autor: Petr Pöthe

Jak vypadá „správná“ výchova?

Petr Pöthe, 6/2014
„Jste zastáncem liberální, nebo tradiční výchovy?“ Podobnou otázku dostávám už léta. Odpovídám na ni nerad a s rozpaky. Nejde totiž o dodržování určitého předem daného postupu. Výchova se vždycky odehrává v kontextu vztahu mezi rodičem a dítětem. O tom ovšem vychovatelé vůbec nepřemýšlejí…

Kdy pomoc začíná svazovat?

Petr Pöthe, 12/2011
Máme-li před sebou klienta zdrceného například tragickou smrtí blízké osoby, snažíme se mu pomoci jeho ztrátu unést. Jenže v jeho životě se začínají objevovat další a další vážné problémy - a on spoléhá, že zase pomůžeme. Poznáme, kdy je čas krizovou intervenci ukončit?

Kdy vzít dítě na psychoterapii?

Petr Pöthe, 10/2009
Psychoterapeut je až poslední instancí, na niž se rodiče obracejí. Mezitím dítě absolvuje řadu nepříjemných a bolestivých vyšetření, často bez výsledku. Málokoho, včetně lékařů, napadne dát do souvislosti zdravotní či výchovné problémy dítěte s určitou událostí v jeho životě – právě v nich však bývá mnohdy zdroj potíží.

Děti i rodiče mají mít svá tajemství

Petr Pöthe, 3/2007
Nemají-li rodiče před dítětem tajemství, může být dokonce deformován jeho vývoj, říká psychoanalytik Petr Pöthe. A když pak dítě dospívá, mělo by mít zase ono tajemství před rodiči, určitou oblast, která je rodičům nepřístupná a na nich nezávislá.

Ad) Matka a dítě ve sporu

Petr Pöthe, 3/2007
(Pd 01/07)