Online archiv

Autor: (Dak)

Tragédie belgických školáků: Co pomůže rodičům?

(Dak), 4/2012
V úterý 13. března večer havaroval v tunelu ve švýcarském kantonu Valais autobus školáků z Belgie, kteří se vraceli z lyžařského zájezdu. Při nehodě zemřelo 28 lidí, z toho 22 dětí. Zbývajících 24 pasažérů utrpělo zranění, někteří z nich velmi vážná. Jak taková tragédie ovlivní život lidí, jichž se dotýká, a jak jim pomoci? Na to jsme se zeptali Petry Ďáskové, vedoucí Krizového centra Ostrava, která má osobní zkušenost s krizovou intervencí po vlakovém neštěstí u Studénky v roce 2008.

Pygmalion efekt: studie o sebenaplňujícím se očekávání

(Dak), 4/2012
Proč:

Snadné čtení

(Dak), 3/2012
Také máte občas dojem, že nejrůznější návody, smlouvy či úřední dokumenty na vás hovoří cizím jazykem? Lidé s mentálním postižením a s poruchami učení narážejí na podobné bariéry mnohem častěji. Právě pro ně vznikl projekt Snadné čtení.

Můžeme být šťastní v práci?

(Dak), 3/2012
Zdá se vám štěstí v práci jako protimluv? Hospodářské výsledky firem, které se přednostně zaměřují na psychickou pohodu zaměstnanců, ukazují, že to nejen jde, ale dokonce se to ekonomicky vyplatí. „Na jarním Inner Winner festivalu můžete načerpat inspiraci, nápady a zkušenosti, jak na to,“ říká ředitel festivalu Jiří Vokáč Čmolík. A tak jsme se zeptali:

Výzkum důsledků mateřské deprivace

(Dak), 3/2012
Kdo:

Aschův test konformity

(Dak), 2/2012
Proč:

Milgramův test poslušnosti

(Dak), 1/2012
Proč:

Sexistické prasátečko: NESEHNUTÍ udělovali anticeny za reklamu

(Dak), 12/2011
Letos proběhl už třetí ročník soutěže o nejsexističtější reklamu, kterou zorganizovalo občanské sdružení NESEHNUTÍ ve spolupráci s Aktuálně.cz. Nominováno bylo rekordních 91 reklam, hlasovalo více než 10 tisíc čtenářů - a diskuse o tom, co je sexistická reklama a nakolik je účinná, pokračují…