Online archiv

Autor: Eva Tomková

Dáte si zmrzlinu, nebo biftek? Život žádá odpověď. Rozhovor s Michalem Horáčkem

Eva Tomková, 5/2012
Mimořádně v týdnu prezidentských voleb odemykáme archivní rozhovor s jedním z kandidátů Michalem Horáčkem pro Psychologii dnes. Jsou muži, kteří mají peníze, slávu, moc a ženy. Textař, producent, vystudovaný antropolog a především známý hráč Michael Horáček tvrdí, že život je hra a člověk musí hodně zariskovat, aby vyhrál. A přestože právě i on patří mezi muže, kteří mají téměř vše, stále něco hledá. „Je hodně otázek, které mě vzrušují, a tak pátrám po odpovědích,“ říká.

Povodeň jako rodinná terapie

Eva Tomková, 2/2013
Málokdo ví předem, jak se zachová, když se jeho životem prožene velká voda, požár nebo jiná nečekaná pohroma. Pochopíme, co jsme zač my i naši sousedé. Neštěstí dokáže stmelit rodinu. Změní nás - někdy i k lepšímu…

Lovci lidí

Eva Tomková, 2/2013
Lovci hlav. Lovci mozků. Headhunters. Říká se jim různě, ale jejich skutečná jména se dozvíte málokdy. Svět falešných telefonátů, zatajovaných informací a svět, kde se na člověka vztahuje záruční doba. Připravte se. Lovci číhají všude a možná půjdou i po vaší hlavě. Rada pro vás: nechte se ulovit. Bude to stát za to.

Tiskový mluvčí: práce, která vás bude bavit

Eva Tomková, 1/2013
Pokud ji přežijete

Nákupní horečka! Odoláte?

Eva Tomková, 1/2013
Pojďme se spolu projít normálním obchodním centrem. Právě zde končí nejen naše peníze, ale i naše racionalita. Právě zde se stáváme zvířaty a za ponožky nebo máslo utratíme víc než bychom opravdu chtěli. A kdo za to může? My.

Anketa

Eva Tomková, 1/2013
* Bude mít podle Vás náš první přímo zvolený prezident silnější podporu veřejnosti než prezidenti volení parlamentem?

Lidská tvář. Poznáte svého vraha?

Eva Tomková, 1/2013
Velmi často hodnotíme knihu podle obalu. Ještě ani nevíme, o čem kniha je, a už se jí alespoň dotýkáme, protože západ slunce na obalu knihy je zkrátka přitažlivý. Lidská tvář funguje jako obal knihy. S tváří spojujeme automaticky svou vlastní představu o tom, jaký je daný člověk uvnitř, jaké má charakterové rysy, jakého je náboženství nebo jaké jsou jeho koníčky. Krásný muž nebo žena jsou většinou hodnocení vždy v pozitivním světle a lidem, kterým krása chybí, jsou velmi často přisuzovány špatné vlastnosti a pohnutky. Neurovědkyně Ingrid Olson se k lidské tváři vyjadřuje takto: „Máme v sobě zabudovanou schopnost tváře nejen rozeznat, ale také hodnotit. Žena podle tváře kolemjdoucího muže hodnotí, jestli je pro ni bezpečný, nebo ne. Muž podle tváře ženy hodnotí, jaká by byla manželka nebo matka.“ Ať si to připouštíme, nebo ne, na hodnocení tváře stavíme mnoho životních rozhodnutí. Někdy nás vyhodnocení lidské tváře může ochránit. Například na univerzitě v Pensylvánii ukázali osmi stům žen fotografi e mužů a ony měly vybrat fotografi i muže, s kterým by za žádnou cenu nešly v noci parkem. Na všech fotografi ích byli usmívající se a hladce oholení muži. 92 % žen vybralo fotografi i číslo 23 – byla to fotografi e vraha popraveného v USA v roce 1984.

Ženy neexistují. Zůstaly pouze ženské objekty

Eva Tomková, 1/2013
Mnohé ženy jdou do procesu „objektizace“ naprosto dobrovolně. Například herečka Cameron Diaz v nedávném rozhovoru řekla: „Nejsem žena, ale objekt. Nevadí mi to.“ Když je žena objekt, znamená to, že je vnímána jako osoba, která má prsa a je možné ji využít pro sexuální účely. Naprosto se opomíjí její myšlení, touhy, sny nebo komunikace s ní. Proč některé ženy dávají tomuto pohledu na sebe samu přednost? Protože proces „objektizace“ se stává v Americe určitým trendem. Pro muže je to jednodušší. Nemusejí se zabírat ženským myšlením. A žena má důvod pro své cvičení, diety, utrácení za drahé oblečení – to jediné má smysl, je totiž objekt. Nemusí číst ani se nijak dál vzdělávat. „Je to šílený svět,“ říká doktorka psychologie Juliana Breines. „Ženy pak zakládají svou veškerou sebeúctu na vzhledu a tak taky posuzují ostatní ženy, které tomuto procesu ještě nepodlehly.“ Stačí pak malá nehoda: žena se probudí a na bradě má vyrážku nebo přibere kilo či si zlomí nehet. Kdysi taková drobnost byla okrajová záležitost, ale pro ženy které se cítí více objekty než ženami, to může znamenat rapidní výkyv v jejich psychickém zdraví. Navíc „objektizace“ vytváří paseku i v partnerských vztazích. Muž se musí totiž rozhodnout, jak bude ženu vnímat. A to je náročný úkol.

Policejní vyjednavač

Eva Tomková, 12/2012
Ticho je to nejhorší, co se může stát

Žiju s patologickým lhářem

Eva Tomková, 11/2012
Patologické lhaní se těžce diagnostikuje a je téměř neléčitelné. Pokud někoho takového znáte, gratulujeme. Je to vzrušující obohacení klidných vztahů, které kolem sebe jinak máte. Ale jestli s takovým člověkem žijete, pak upřímnou soustrast.

Čím déle jsi single, tím těžší je najít partnera

Eva Tomková, 11/2012
„Ráda točím filmy o věcech, nad kterými zrovna přemýšlím,“ říká režisérka úspěšného dokumentárního filmu Generace singles Jana Počtová. V tomto případě šlo o víc - točila o tom, čím aktuálně žila.

Z deníku mentální anorektičky

Eva Tomková, 10/2012
Gréta Pelzová bojuje svůj boj proti poruchám příjmu potravy a v poslední době vyhrává. Poskytla nám některé zápisky ze svého deníku. Upozornění: Nečtěte večer nebo před jídlem. Některé části jsou hrozivé.