Online archiv

Autor: Gabriela Bachárová

Chci tě, ale svobodu mám radši

Gabriela Bachárová, 1/2015
Nové podoby partnerství

Fenomén 21. století: Vyčerpaní noví otcové

Gabriela Bachárová, 2/2014
Žena na mateřské dovolené je vyčerpaná, frustrovaná a izolovaná, zatímco muž se má dobře. Vydělává, je mezi lidmi, setkává se s kamarády. Jako by se pro něj narozením dítěte nic nezměnilo. Velmi mylná představa. Už bychom si toho měli konečně všimnout.

Proč matky ztrácejí jistotu?

Gabriela Bachárová, 5/2013
Dnešní matka má k dispozici množství výchovných příruček a doporučení, jaká strava, plenky a hračky jsou pro její děťátko nejlepší. Zato podporu a ujištění, že je schopná těhotenství, porod i výchovu dítěte zvládnout, neslyší skoro nikde. Není divu, že v naší společnosti nejistých matek přibývá.

LÍBÍ SE TI VE ŠKOLE? SAMOZŘEJMĚ!

Gabriela Bachárová, 7/2011
Do školy se musí. Co mohou učitelé i rodiče udělat pro to, aby se dětem i chtělo? Jedno bez druhého nejde. Když budou rodiče školu sabotovat, nebo se o ní vyjadřovat ne zrovna pochvalně, snaha samotné školy o atraktivní vzdělávání a dobrou atmosféru se mine účinkem. Funguje to ale i obráceně: rodiče mohou dítě vydatně motivovat a ukazovat mu školu v pozitivním světle, ale pokud na ní panují frustrující podmínky, nic nezmůžou.

Dítě, ale s cigaretou v puse

Gabriela Bachárová, 6/2009
Kouření je dětská nemoc. Výrobci nikotinové iluze to dobře vědí.

NEZVLÁDÁM ŠKOLU. NAŠI SE TOTIŽ ROZVEDLI

Gabriela Bachárová, 4/2009
Rozvod rodičů zasáhne i do školního života dítěte. Zhoršení prospěchu a chování jsou zcela běžné důsledky rodinných turbulencí. Jak dítěti v této situaci pomoci?

JDE TO I BEZ FACKY

Gabriela Bachárová, 3/2009
Obratné švihání rákoskou pomohlo učiteli Igoru Hnízdovi ve filmu Obecná škola k získání neotřesitelné autority. Přísný, ale spravedlivý. Takový obraz si filmový hrdina získal u českého publika. Ve školách se dnes už tělesné tresty netolerují. Doma je však stále mnozí rodiče považují za účinnou výchovnou metodu. Podle průzkumů je schvaluje osmdesát procent lidí. Mohou být nebezpečné? A čím je nahradit?