Online archiv

Autor: Jana Abelson Tržilová

Ženy ve vědě: Proč jich je tak málo?

Jana Abelson Tržilová, 2/2016
Když spolu pracují muži a ženy v laboratoři, zamilují se a škodí to vědě. Když je pak kritizujete, začnou brečet, řekl na adresu vědkyň britský biochemik Tim Hunt při přípitku na neoficiální části konference v Jižní Koreji. A rozpoutal tak nové kolo úvah na téma, jaké jsou důvody diskriminace žen ve vědě.

Nejčastější důvod rozvodu? Milenka, říká soudkyně.

Jana Abelson Tržilová, 11/2015
Hana Lišáková je jako soudkyně Okresního soudu Praha-východ tím, v jehož pravomoci je ukončit manželství. Jak vidí situaci kolem rozvodů ze svého pohledu?

Sex? Děkuji, nemám zájem.

Jana Abelson Tržilová, 7-8/2015
Je asexualita novou orientací?

O naší náladě rozhodují neurony

Jana Abelson Tržilová, 6/2015
Neurolog Robert Jech je vedoucím výzkumného týmu vědců z Univerzity Karlovy, kteří před několika měsíci prokázali existenci takzvaných emotivních neuronů v hlubokých strukturách lidského mozku.

Opravdu chceme být navždy mladí? Někdo ne!

Jana Abelson Tržilová, 4/2015
Opravdu bychom se chtěli otočit zády k hodinám našeho času ve všech ohledech a být znovu na střední škole? Vážně byste vyměnili těch pár nenápadných vrásek středních let za uhrovitou pleť puberťáka?

Kontaktní rodičovství: Nerozmazlíme si je?

Jana Abelson Tržilová, 11/2014
Názory na to, jak by měly vypadat první týdny strávené s novým členem rodiny, se velmi různí. Jednou z nich je tzv. metoda kontaktního rodičovství. Jedněmi oslavovaná, jinými kritizovaná. Jaká jsou její pro a proti?

Život je krátký, dopřejte si aférku!

Jana Abelson Tržilová, 9/2014
Pod tímto heslem nabízí své služby sociální síť ashleymadison.com, která se specializuje na seznamování zadaných. Její vstup do Česka provázely billboardy s tváří tří minulých premiérů, kteří si během svého angažmá v úřadu našli novou partnerku, s otázkou: Proč by se měli bavit jen premiéři?

Hieroglyfy mi pomáhají dívat se na svět jinak

Jana Abelson Tržilová, 7-8/2014
Renata Landgráfová je přední česká egyptoložka a lingvistka. Překládala Knihu mrtvých, staroegyptské životopisné texty i milostnou poezii, která vyšla česky pod názvem Písně Zlaté bohyně. Jako jedna z mála egyptologů na světě se věnuje také démotickému písmu (psané formě „lidové staroegyptštiny“).

Rozumíte řeči doteků?

Jana Abelson Tržilová, 6/2014
Dotek. Základní lidská potřeba, důležitá součást v úspěšných partnerských vztazích a také tajemná zbraň při ovlivňování druhých. Prostřednictvím doteku jsme schopni vyjádřit i ty nejniternější emoce. A o co víc, mnohdy tak činíme zcela nevědomky…

Můžeme být závislí na plastických operacích?

Jana Abelson Tržilová, 5/2014
K nejznámějším uživatelům plastické a estetické chirurgie patří celebrity. Mnohé z nich pod skalpelem skončily několikrát (Michael Jackson, Cher, David Gest, Mickey Rourke). V sérii operací najdeme i odstrašující případy, kdy se zákrok chirurgovi nepovedl. Nebo těch zásahů už bylo tolik, že dotyčný začal připomínat bytost z jiné planety. Catherine Jackson například označila svého syna Michaela za závislého na plastické chirurgii. Ačkoli on sám přiznal jen tři plastiky, odhad skutečných zákroků se pohybuje kolem několika desítek. A jeho matka plastické chirurgy vinila z toho, že jejímu synovi neřekli ne, a že tak částečně přispěli ke zkrácení jeho života. Ale zkuste říct ne králi popu. Přijdete o lukrativní zakázku a jeho problém stejně nevyřešíte. Obrátí se totiž na jiného chirurga, který požadovaný zákrok ochotně provede. Byť by byl s nejistým výsledkem. Michael Jackson ovšem nebyl jediný, kdo podlehl lákadlům, jež plastická chirurgie nabízí. Bezchybný vzhled je ve světě showbyznysu považován za samozřejmost. Nestačí jen vypadat dobře. Z estetického hlediska je nutné usilovat o to, vypadat nejlépe, jak jen je to možné. A navíc celebrity mají peníze, které jim umožní tyto zákroky podstupovat opakovaně. Pokud se sejde poptávka podložená dostatečným množstvím finančních prostředků s chirurgem bez zábran jakýkoli zákrok provést, neexistují žádné hranice, žádné směrnice (na rozdíl od jiných lékařských zákroků a medikamentů, u nichž jsou jejich indikace sledovány a regulovány), kdy přestat.

Zvolte si třetí jazyk! Manželství s cizincem?

Jana Abelson Tržilová, 4/2014
Spisovatelka Sylva Lauerová je mimo jiné autorkou prvního českého erotického románu Hračka, ale i několika poetických básnických sbírek. Se svým německým manželem žije střídavě v Česku a na Seychelských ostrovech. Ty jí svého času učarovaly do té míry, že se pro ni staly druhým domovem.

Když přijdete o nos, jakýkoli je lepší než žádný

Jana Abelson Tržilová, 3/2014
Citlivý, s vnímavým přístupem, obrovským pracovním nasazením a v neposlední řadě otevřený. Takový je Bohdan Pomahač, lékař, jehož pracovní úspěchy na poli rekonstrukční plastické chirurgie zná celý svět. Provádí zákroky, které se nám ještě před nedávnem zdály naprosto neuvěřitelné – navrací lidem tváře a tím pádem i životy.