Online archiv

Autor: Lenka Králová

Prügelknabe

Lenka Králová, 9/2016
Je poledne 10. července roku 1973. Prahou projíždí těžký nákladní automobil. Krouží městem a znovu a znovu se vrací do ulice Obránců míru. Čeká, až bude u zastávky tramvaje postávat hodně lidí. Pak do nich v plné rychlosti najede. Za volantem sedí dvaadvacetiletá řidička, která ráno vhodila do poštovní schránky dopis pro komunistická média. Stálo v něm: „Já, Olga Hepnarová, oběť vaší bestiality, odsuzuji vás k trestu smrti přejetím a prohlašuji, že za můj život je x lidí málo.“

magie: Faustovi následovníci

Lenka Králová, 7-8/2016
„Grekko, Grekko, vstup do mě! Ty jsi já a já jsem Grekko!“ Toto extatické zvolání je součástí magického rituálu, díky kterému lze získat pohádkové bohatství. Čaroděj při něm volá démona jménem Grekko a chce, aby jej posedl. Grekko však není žádný starověký babylonský běs. Zapomeňte na Mezopotámii! Je to novověký hollywoodský běs – Gordon Grekko, hlavní postava z filmu Wall Street.

Toužím po dobrém konci

Lenka Králová, 7-8/2016
Po stopách intelektuálky v bulváru

Co všechno jsme schopni udělat pro své miláčky? Wanted Alík!

Lenka Králová, 6/2016
V roce 1994 vysílala komerční televizní stanice americkou komedii s názvem „Ace Ventura: Zvířecí detektiv“. Hlavním hrdinou filmu je specialista, který pátrá po ztracených zvířatech. Hahaha, smáli jsme se tehdy a mysleli si, že detektivní kancelář hledající zvířata neexistuje. Netušili jsme, že nejde o uměleckou nadsázku. V USA je „Pet Detective“ celkem běžnou profesí. V Evropě byste si donedávna zvířecího detektiva najmout nemohli. Od roku 2013 si jej objednat můžete – a navíc přímo u nás v Česku. Dále k tématu Konec strachu o malé psí mazlíčky (dak)

Kinder management a šedá zóna padesátníků

Lenka Králová, 4/2016
Byl rok 1990 a televizní moderátor oznamoval výsledky voleb. Pohled na nový vládní kabinet České a Slovenské federativní republiky mě rozradostnil. Vlnitá kštice Valtra Komárka a Petra Pitharta, hejskovská patka Jiřího Dienstbiera i technokratická pěšinka Václava Klause a Petra Millera pro mě znamenala vstup do nové a lepší éry. Vláda mojí země měla vlasy!

Hepnarová: Akt seberealizace

Lenka Králová, 4/2016
Je poledne 10. července roku 1973. Prahou projíždí těžký nákladní automobil. Krouží městem a znovu a znovu se vrací do ulice Obránců míru. Čeká, až bude u zastávky tramvaje postávat hodně lidí. Pak do nich v plné rychlosti najede. Za volantem sedí dvaadvacetiletá řidička, která ráno vhodila do poštovní schránky dopis. Stálo v něm: „Já, Olga Hepnarová, oběť vaší bestiality, odsuzuji vás k trestu smrti přejetím a prohlašuji, že za můj život je x lidí málo.“

Co je opravdu hodnotné, to není vidět

Lenka Králová, 3/2016
Rozhovor s velmistrem zednářské lóže