Online archiv

Autor: Jana Straková

POTŘEBUJEME JEDNOTNOU MATURITU?

Jana Straková, 3/2007
Práce na vývoji jednotné maturitní zkoušky zahájil Ústav pro informace ve vzdělávání / CERMAT v roce 1997. Představy o její podobě se od té doby průběžně měnily, stejně jako předpokládané termíny jejího zavedení. Nyní po deseti letech se ptáme: Potřebujeme vůbec jednotnou maturitu?

Open Gate jako inspirace pro českou vzdělávací politiku

Jana Straková, 10/2006
Mezinárodní srovnávací výzkumy opakovaně ukazují, že v České republice existuje vysoká míra vzdělanostních nerovností. Výsledky žáků i dosažené vzdělání jsou silně závislé na jejich rodinném zázemí. Jednou z příčin této skutečnosti je rané rozdělování žáků do výběrových a nevýběrových škol, při kterém se uplatňuje právě rodinné zázemí, neboť děti jsou příliš malé, aby o sobě mohly rozhodovat samy, a předpoklady ke studiu jsou ještě obtížně rozpoznatelné. Vzdělaní a ambiciózní rodiče, kterým záleží na dětech a jejich budoucnosti, volí pro své děti výběrové školy, kde se na dalším rozvoji dětí podílejí vysokou měrou právě kvality třídního kolektivu. Ostatní děti zůstávají v méně podnětném prostředí. Dalším důvodem je neschopnost většiny českých škol pracovat s růzností, ať již v podobě rozdílů ve vědomostech a dovednostech žáků nebo odlišností kulturních.

K hodnocení práce a výsledků žáka slouží i portfolio

Jana Straková, 7/2006
V poslední době jsou učitelé často nabádáni k tomu, aby nahradili tradiční hodnocení jinými formami. V této souvislosti je často zmiňováno portfolio. Jaké může mít podoby a jakým způsobem je možné je využít?