Online archiv

Autor: -ber-

V zahraničí si žáci nahrávají na mobil šikanu

-ber-, 5/2006
Ve Spojených státech i v Británii se na mnohých školách tvrdě prosazuje zákaz nošení mobilů do škol. Důvodem tohoto kroku je „happy slapping“, focení nebo natáčení videosekvencí ponižování, bití a jiných forem šikanováníspolužáků. Videosekvence pak kolují po školách. Méně problematické jsou nahrávky přebrebtů učitelů, ovšem ani o šíření takových vtípků pochopitelně pedagogové nestojí. „Učitelé se stávají obětmi psychologického násilí,“ říkáAndy Brown, ředitel Ballymena Academy v americkém Coloradu. „Jsou potají nahráváni a natáčeni, obrázky jsou pak upravovány a vystavovány na internetu. Udělat to komukoli jinému, bylo by to trestné, ale učitelé se nebrání!“ AndyBrown se snaží prosadit vyhlášku, která by umožňovala v podobných případech zabavit mobil jednou provždy.Pomohou ale zákazy mobilů? „Telefony byly v naší škole zakázány už před lety,“ uvádí patnáctiletá Angličanka Kitty. „Spolužáci je ale stejně mají i v naší třídě. Dokonce jsem viděla jak si natáčeli šikanování. Učitel jimpak řekl, ať to vymažou, ale myslím, že to neudělali.“ Z pořadu televize BBC vyplynulo, že rodiče většinou považují za řešení vybírat mobily od dětí při vstupu do školy a vracet jim je při odchodu. „Ve škole se přece obezpečnost dětí starají učitelé,“ říkají. Polovina dětí ale právě z důvodů nepředvídatelných nebezpečí navrhuje, aby mohly mít mobily i ve třídách. Druhá polovina se zákazem souhlasí - většinou jde o ty, kteří byli svědkykrádeže nějakého mobilu.Podle britského ministerstva školství významně narůstá počet zneužívání mobilů už na základních školách. Sir Alan Steer proto vede kampaň, která má omezit rostoucí počet případů dokumentování šikany pro zábavu vládnímnařízením, podle něhož by telekomunikační společnosti měly na školách umožnit zablokování funkcí vyjma telefonování v nebezpečí.

Konflikty s rodiči kvůli telefonům nehrozí

-ber-, 5/2006
Čtyři z pěti německých středoškoláků používají mobilní telefon, nejčastěji je pochopitelně používán zamilovanými dvojicemi. Ovšem nedávný výzkum provedený mezi německými teenagery přinesl další zajímavé informace. Majitelémobilů častěji telefonují i z pevné linky a častěji používají internet. Chlapci uvádějí, že je na mobilech přitahují technické vymoženosti, zatímco dívky zdůrazňují citovou stránku komunikace a větší pocit bezpečí, když majímobil v kapse. Dívky mají v mobilech víc kontaktů, častěji volají a častěji komunikují esemeskami.Výzkum potvrdil rostoucí význam mobilů pro sebeocenění dětí a pro jejich přijetí třídním kolektivem. Mobilní komunikace zřetelně posiluje vztahy k vrstevníkům. Ovšem zajímavé je, že ti, kdo mobil nevlastní, po něm ne vždytouží. Jinak řečeno, někteří středoškoláci odmítají mobil z přesvědčení. A zatímco s přáteli si dospívající nejčastěji esemeskují, s rodiči si častěji volají. Respektive rodiče volají jim. Je třeba doplnit, že rodiče hradíalespoň částečně náklady na volání 55 procentům dotázaných. Studie také shodně s podobným výzkumem ve Švýcarsku tvrdí, že mobily a způsob jejich používání jsou jen výjimečně konfliktním tématem mezi dětmi a rodiči.

Zahrajte si se třídou na eurokomisaře

-ber-, 4/2006
Jak se rozhoduje na evropské úrovni a jakou roli mohou tato rozhodnutí hrát v životě obyčejných lidí z členských zemí Evropské unie. To si mohou učitelé se žáky vyzkoušet pomocí interaktivního programu na www. springday2006.org.Cílem těchto webových stránek je pomoci učitelům vést s žáky diskusi o Evropě dneška a zítřka.Zmíněné webové stránky projektu Jaro v Evropě 2006 (Spring Day 2006) ovšem nabízejí mnohem víc než jeden interaktivní program. Je zde také například fórum vyzývající žáky a studenty, aby vyjádřili své představy a přáníohledně budoucnosti spojené Evropy. Mladí lidé zde mohou rovněž prezentovat svoje názory, jak by se Evropa mohla přiblížit svým občanům, a to ve všech jazycích členských zemí unie. O jednotlivých návrzích dětí a mladých lidíbudou návštěvníci webu hlasovat až do Dne Evropy, tedy do 9. května. S politickými představiteli Evropy pak bude možné diskutovat o nejčastěji navrhovaných krocích. Čeští žáci a studenti však bohužel zatím příliš aktivnínejsou. Ačkoli se do diskuse už v první polovině března zaregistrovaly desítky českých škol, ještě 21. března nebyl vyvěšen jediný český příspěvek. Čeští učitelé také zatím nevyužili možnost vytvořit si svoji webovoupodstránku, kde by si vyměňovali zkušenosti s výchovou k evropským hodnotám a občanství.Spring Day byl poprvé vyhlášen v roce 2002. Evropský Schoolnet se rozběhl díky finanční podpoře Evropské komise a každoročně se k němu přidávají další a další školy. Loni byla jeho tématem evropská ústavní smlouva - dodebaty se zapojilo téměř 7000 škol z členských zemí.