Online archiv

Autor: Mgr. Jiří Kučeraarchiv

Se zápisem pomáhal dětem kocour Fousek

Mgr. Jiří Kučeraarchiv, 3/2005
Netradiční zápis prvňáčků v podobě putování s kocourkem Fouskem proběhl 2. a 3. února 2005 v Základní škole Ústavní v Praze 8."Na tyto dva dny se naše škola proměnila v Kočičí zemi. Děti, které přišly k zápisu, dostaly u vchodu do školy kocouří pas a ujaly se kocourka Fouska, který se vydal do světa, aby se něčemu přiučil. Postupně s dětmiprošli celou Kočicí zemi - přes Kočkov, Koťatov, Mňoukánky a Kocouří Lhotu. Cestou děti pomáhaly plnit Fouskovi některé úkoly, aby byl přijat do školy, a na oplátku i oni mohly začít chodit do naší školy,"řekla zástupkyněředitele školy Ivana Jarkovská. Na akci se mimo pedagogů velkou měrou podílely také děti ze ZŠ Ústavní, které v kocouřích a koččích maskách pomáhaly svým budoucím spolužákům se zvládnutím cesty po škole. Obchůzka byla plnáhravých úkolů, se kterými si děti musely poradit. A zatímco paní učitelky při hrách zjišťovaly, zda jsou děti do školy dostatečně zralé, rodiče mohli v klidu vyplnit potřebné formuláře, navštívit školní galerii a klástpedagogům nejrůznější otázky."K zápisu přišlo 105 dětí, vzali jsme jich 91 a z nich 75 nastoupí do tří prvních tříd,"doplnila I. Jarkovská s tím, že netradiční formu zápisů prvňáčků do školy vyzkoušeli v ZŠ Ústavní podruhé."V loňskéroce si budoucí prvňáčkové prošli Království s korunkou,"dodala.Se zápisem pomáhalo asi 30 žáků z vyšších tříd, kteří si při hodinách výtvarné výchovy připravovali masky."Moc nám pomohli a mnozí z nich se o někdy rozechvělé budoucí prvňáky moc hezky starali,"dodala paní zástupkyně.Do ZŠ Ústavní každoročně přihlásí své děti desítky rodičů i z jiných spádových oblastí. Je tomu tak i proto, že pro své žáky připravuje vedení školy širokou nabídku nejrůznějších sportovních soutěží, každoročně pro širokouveřejnost připravuje spolu z žáky vyhlášené jarmarky. Rodiče se mohou zúčastnit i tradičního Bohnického bálu, který škola spolu s městskou části pořádá.Škola se na dva dny proměnila v Kočičí zemi.

Nejlepší prevencí na problémy s dospíváním je dobrá parta

Mgr. Jiří Kučeraarchiv, 3/2005
Jiří Zajíc je mužem mnoha zájmů, mezi největší patří práce s mládeží. Jako dlouholetý skaut a ředitel Kanceláře České rady dětí a mládeže zná problematiku skutečně detailně. Zeptali jsme se ho: Jakým způsobem tráví děti v Českérepublice volný čas? Spíš aktivně nebo víc sedí u televize nebo počítače?Bude-li to fotbalový, skautský, pionýrský, turistický či jiný oddíl nebo i schola při kostele, to je jedno. Musí to být ale taková parta, která je založena na dostatečných nosných základech, to znamená musí tam býtnějaká duchovní orientace, třeba implicitní, daná osobou vedoucího.

Někdy zastupuji rodiče, říká výchovná poradkyně Jana Králová

Mgr. Jiří Kučeraarchiv, 2/2005
Výchovné poradenství mne chytilo za srdce. Díky němu jsem v bezprostředním kontaktu s dětmi a jejich problémy i se starostmi rodičovskými. Za ocenění své práce považuji, když se mi dítě svěří s důvěrným sdělením, říká Mgr. JanaKrálová, výchovná poradkyně na pražské ZŠ Zenklova.Rodičům vždycky říkám:"Neházejte flintu do žita, všechno se dá zvládnout!"