Online archiv

Autor: Daniela KramulováVáclav Bunda

Násilí podlamuje sebevědomí a sebeúctu dětí

Daniela KramulováVáclav Bunda, 7/2005
O násilí páchaném na dětech slýcháme většinou v souvislosti s vyšetřováním a odsouzením lidí, kteří se dopustili krutého týrání či závažného zanedbávání. Tyto, naštěstí nepříliš časté, případy ale tvoří jen vrcholek pyramidy, vjejíchž spodních patrech jsou bití vařečkou, páskem, ale i"obyčejné"facky, pohlavky a permanentní rodinné dusno.Definice tělesného násilí zahrnuje jakýkoli tělesný atak vůči druhému.

Nový žák aneb"Teď nám o sobě něco pověz"

Daniela KramulováVáclav Bunda, 6/2005
Od chvíle, kdy se dítě stane žákem, tvoří škola velmi podstatnou součást jeho života. Ve třídě, v družině a školních kroužcích tráví značnou část dne, z tohoto prostředí často pocházejí jeho kamarádi. Není divu, že stěhováníspojené ze změnou školy představuje poměrně razantní zásah do jeho režimu, zvyků i prožívání.Nový žák mnohdy nenachází ve třídě kamarády a o přestávce zůstává sám.

Rozvod rodičů změní pocity dítěte

Daniela KramulováVáclav Bunda, 6/2005
Na pět sňatků připadly v roce 2004 tři rozvody, ve třech čtvrtinách případů se manželé rozcházejí"kvůli rozdílnosti povah". Psychologové odhadují, že s problémy rozpadu rodiny je ročně konfrontováno na 40 tisíc dětí.Situace, která tak zásadním způsobem ovlivní jejich život, se nemůže nepromítnout i na chování ve školním prostředí.Je až s podivem, kolik otců a matek si namlouvá, že jejich vzájemný konflikt se dětí netýká.