Online archiv

Autor: Naďa Černá

PÁLENÍ ČARODĚJNIC

Naďa Černá, 4/2014
Společná setkávání a spoluprožívání hezkých chvil, navazování vzájemných kontaktů, obohacování slovní zásoby, nácvik kritického myšlení, čtení a psaní, výtvarné činnosti, pěvecký, taneční a dramatický prožitek, vaření s odhadováním množství ingrediencí, sebeobsluha, péče o pracovní místo a používané nástroje. – To všechno lze využít v projektu svázaném se starobylým obyčejem pálení čarodějnic.

OTVÍRÁNÍ STUDÁNEK ANEB VODA NAD ZLATO

Naďa Černá, 5/2013
Tradici probouzení a čištění studánek a potoků po zimě lze oživit i ve městě. Stačí zajít do nejbližšího lesíka a najít v něm pramen nebo strouhu. Se třídou tráví čas v přírodě rádi i někteří rodiče. Jsou vděční za nabídnutou relaxaci i program ve společnosti dětí. Až bude máje, půjdem do háje. Co tam budem dělati? Studánečku kopati, studánečku maličku, aby měla vodičku. Nejprve je dobré vytipovat si dostupné okolí kolem jakéhokoli potoka. Dříve, než se vydáme na jarní výlet, připravíme si gumové rukavice, igelitový pytel, plastové kelímky, sázecí lžíce, skládací přepravku na osázené kelímky nebo pár košíků s plochým dnem a starý velký klíč z vetešnictví nebo jeho maketu k odemykání potoka či studánky.

VYNÁŠENÍ SMRTI

Naďa Černá, 3/2013
Jistě jste si již na základě mých příspěvků do předchozích čísel časopisu všimli, že školní rok naší třídy je členěný podobně, jako tomu bývalo v dávných dobách, a že tak trochu žijeme od svátku ke svátku, od slavnosti ke slavnosti.

TŘÍKRÁLOVÉ ODPOLEDNE

Naďa Černá, 1/2013
V prosinci jste si na tomto místě přečetli, jak s rodiči a dětmi procházíme obdobím adventu až do Vánoc. Vánoce jsou šťastně za námi a do nového roku nás vítají ještě stále dlouhé zimní večery. Rodiče se ve škole spolu s dětmi cítí na společných dílnách dobře, a tak v nich můžeme pokračovat. Už vím, že znovu rádi přijdou.

PŘIPRAVUJEME SE NA VÁNOCE

Naďa Černá, 10/2012
Vánoce! Těch asociací, které období adventu navozuje! Promýšlím, jak předat dětem etický obsah předvánočního a vánočního období, a pokouším se o společná setkávání, na která zvu i rodiče. Zapátrala jsem opět ve svém archivu a našla jednu ze svých příprav.

PRVNÍ TŘÍDA: PODZIM PŘIJÍŽDÍ NA STRAKATÉ KOBYLE!

Naďa Černá, 9/2012
Všimli jste si, jak jsou názvy českých měsíců výstižné? V listopadu jsem rodičům nabídla návštěvu dopoledního vyučování. Dělali totéž co děti: ptali se, vymýšleli, lepili, odpovídali na otázky k textu.

PRVNÍ TŘÍDA:

Naďa Černá, 8/2012
VYJÁDŘI SE MANDALOU První třída se nám hezky vyloupává, z dětí se stali školáci jedna radost a nějak hodně rychle se blíží čas čtvrtletního hodnocení práce s nimi. Rodičům jsem slíbila už na prvním setkání, které máme v naší škole na konci června, že se mohou těšit na společné třídní schůzky. A najednou je to tady.