Online archiv

Autor: Jana Hoňková

ŠKOLNÍ PARLAMENT A SPOLUPRÁCE S OBCÍ

Jana Hoňková, 3/2013
Umíte si představit, že by se škola stala jedním z kulturních center města? Jak? Například tak, že se její studenti aktivně zapojí do jednání městské samosprávy a budou se spolupodílet na chystaných projektech.

ČÍTANKA PRO UČNĚ

Jana Hoňková, 1/2013
Zaměřuji se v tomto textu na čítanky pro učňovské obory. Pokusím se na základě svých zkušeností vyjmenovat znaky, které by měla splňovat čítanka čtenářsky přitažlivá a zároveň pedagogicky využitelná pro mě jako učitelku.

ČESKÉ ČÍTANKY PRO PRVNÍ STUPEŇ

Jana Hoňková, 8/2012
Mnozí z nás si možná ještě vybaví, jak vypadala čítanka, ze které jsme ve škole čítávali. Míru našeho zaujetí tehdy určovala vedle osobního čtenářského zájmu jistě přitažlivost textu, který nám byl předložen, a také způsob, jakým nám pak učitel zpřístupnil i skryté roviny toho, co jsme četli. Krátký úryvek nás možná někdy motivoval k přečtení celé knihy. Na tomto procesu se asi ještě dlouho nic nezmění. Díky, respektive vinou audiovizuálních médií čtenářů mezi dětmi ubývá a čítanky na základních školách a učitelova interpretace musejí být stále přitažlivější.

JAK JE TO U NÁS ANEB VŠICHNI KOUŘÍ

Jana Hoňková, 8/2012
Nechme studenty přemýšlet o všech aspektech tabakismu, neboť varovné nápisy na krabičkách cigaret je neděsí. Mnoho kuřáků nemá pravdivé informace o dopadu této závislosti a možná že právě učitelé mohou Česko srazit z TOP žebříčku států závislých na cigaretách. Hlavní je nerezignovat.