Online archiv

Autor: Eva Hurdová, Mnichovice

Hrály dudy

Eva Hurdová, Mnichovice, 1/2005
V Říčanech u Prahy se v neděli 28. 11. uskutečnilo II. adventní prozpěvování s programem"Kterak dudy nevěděly kudy". V pásmu dudáckých písniček a říkadel vystoupil dětský hudební soubor Mikeš, který tvoří děti ze ZUŠa z mateřské školy Čtyřlístek v Říčanech. Malé zpěváky a muzikanty doprovázel hrou na dudy ředitel muzea v Říčanech. A nebyly to dudy ledajaké, ale dokonalá kopie říčanských dud, které se našly doslova na ulici.Veselá dudácká písnička, kterou pro tuto příležitost nejen složil, ale i zazpíval hudební skladatel Pavel Jurkovič, se všem přítomným velmi líbila. Po skončení pásma dudáckých písniček a říkadel vyšli přítomní na říčanskénáměstí k ozdobenému vánočnímu stromu. Dětské hlásky zazpívaly koledy a pak se vánoční strom slavnostně rozsvítil. A v tu chvíli se rozzářily dětské oči. Přítomné hřálo i vědomí, že výtěžek z adventního prozpěvování byl určenna konto celonárodní sbírky"Pomozte dětem".Bez dlouhodobé systematické a tvořivé práce s dětmi by se příprava velmi pěkného vystoupení nemohla podařit. A tak nejen dětem a jejich rodičům, ale především pedagogům ZUŠ a MŠ Čtyřlístek, patří poděkování.

Poslouchají děti Vltavu?

Eva Hurdová, Mnichovice, 8/2004
Děti v mateřské škole se učí vnímat a rozlišovat hudbu smutnou, veselou, k pochodu, ukolébavku i hudbu slavnostní. Učí se hudbě porozumět a citově ji prožívat. Snažíme se, aby dítě neslyšelo jen záplavu decibelů. Učíme dětislyšet a vnímat i hudbu jemnou, která promlouvá k srdci a do duše. Vést děti k tomu, aby do hudby postupně pronikaly, nořily se do ní, není snadné. U dětí předškolního věku je třeba volit vhodnou délku poslechu. V metodiceHudební výchova v mateřské škole Jiří Zezula uvádí:"Protože se dětská pozornost vyznačuje malou stálostí a rychle se unaví, je nutno tomu přizpůsobit i délku a formy poslechu. ... I když však vezmeme v úvahu řadu způsobů,jak lze děti motivovat, nemá samotný poslech hudby bez jiné činnosti (např. pohyb, hra na tělo, zpěv) přesahovat jednu až dvě minuty. Po chvilce je ovšem možno skladbu znovu opakovat."Děti v mateřské škole seznamujemenejen s hudbou"živou", ale i reprodukovanou. Můžeme čerpat z řady nahrávek na magnetofonových kazetách, CD, z videozáznamů. Využíváme i nabídky rozhlasových a televizních pořadů pro děti. V Informatoriu 3-8 č. 5/2004autorka článku Děti poslouchají Vltavu popisovala, jak v mateřské škole poslouchali symfonickou báseň Bedřicha Smetany"Vltava". V průběhu poslechu dvanáctiminutové skladby si mohly děti zatančit při svatebním veselíi jako rusalky na palouku. Děti po doznění skladby dostaly barvy, aby své zážitky vyjádřily malbou. Během malování zněla dvanáctiminutová symfonická báseň podruhé. Časový prostor, po který se měly tyto děti soustředit, bylznačný. Po jakou dobu z tohoto času asi jednotlivé děti skutečně pozorně vnímaly hudbu? Na to se těžko hledá odpověď. To, že dítě vydrží klidně sedět a neruší ostatní, neznamená, že hudbu opravdu poslouchá, vnímá, vnitřněprožívá. Dítě může za zvuků zvukové kulisy myslet na něco úplně jiného, třeba na to, že ještě chviličku vydrží sedět a pak se půjdou proběhnout a pohrát si na zahradu. Myslím, že by postačil úryvek ze symfonické básně. Mněosobně se, přes všechnu přípravu a motivaci, jevil i poslech úryvku Vltavy pro děti dosti náročný, když jsem se o to před lety pokoušela. A raději jsem pak dávala přednost již zmiňované hudbě živé a z hudby reprodukovanéskladbám kratším nebo úryvkům. Dětem v mateřské škole můžeme připravit ve spolupráci se ZŠ nebo ZUŠ koncert, kde mohou vystoupit nejen žáci, ale i učitelé. Jedna kolegyně mi vyprávěla, že se zkusili obrátit na rodiče, zda byněkdo byl ochoten přijít dětem zazpívat nebo zahrát na některý z hudebních nástrojů. K překvapení pedagogických pracovnic školy zájem byl a"koncert"se uskutečnil. V mateřské škole tak můžeme různými způsobypřispívat k tomu, aby hudba nebyla pro dítě jen zvukovou kulisou, kterou slyší, ale citovým prožitkem.

Čtyřlístek přináší štěstí

Eva Hurdová, Mnichovice, 2/2004
Slavnostní adventní koncert věnovaný Pavlu Jurkovičovi k jeho 70. narozeninám připravily v prosinci 2003 město Říčany, římskokatolická farnost, mateřská škola Čtyřlístek a základní umělecká škola v Říčanech. V zaplněném,rozzářeném kostele sv. Petra a Pavla na říčanském náměstí zněly hlásky dětí z MŠ Čtyřlístek i hlasy a hudební nástroje dětí z hudebního souboru Sluníčko říčanské ZUŠ. Chlapci měli na hlavách beranice nebo teplé čepice, děvčatabyla zabalena do teplých kabátků a šátků. Děti jakoby vystoupily z obrázků malíře Josefa Lady, s jehož jménem jsou blízké Hrusice a celá tato krásná krajina nerozlučně spjaty. Po skončení pásma lidových říkadel, zimních popěvkůa písní se pan Jurkovič, který se se svou chotí koncertu zúčastnil, postavil za"klávesy". Nejdříve potěšil přítomné slovy a pak začal hrát koledy. Jakmile se jeho prsty dotkly kláves, snad všichni v kostele seproměnili v jeden velký smíšený pěvecký sbor. Ráda bych poděkovala dětem z MŠ a ZUŠ, jejich rodičům, pedagogům a všem ostatním za krásnou předvánoční pohodu. Nevšední atmosféra koncertu byla završena i tím, že výtěžek zadventního prozpěvování byl věnován na konto"Pomozte dětem".