Online archiv

Autor: Alena Kutílková, MŠ Hospozín

Makové koláče

Alena Kutílková, MŠ Hospozín, 2/2005
Hráli jsme si na domácnost. Připravila jsem dětem slané těsto z hladké mouky, soli, vody a trošky oleje. Co z něho vytvoříme? Makové koláče. Ale pozor, toto pečivo nebude k jídlu. Děti si vyhrnuly rukávy a s chutí se pustily dopráce. Nejprve si pomoučily dlaně a zpracovaly kousek těsta v kuličku. Tu potom zploštily prsty, daly na plech a doprostřed nasypaly mák. Já jsem potřela okraje koláčů žloutkem. Společně jsme odnesli plech do kuchyně a dalipéci do trouby. Dětí jsem se ptala, čím bychom mohli koláčky ještě plnit.Aby dětem čekání na hotové koláčky rychleji uběhlo, sedly si ke stolku s pastelkami a každý dostal obrázek, kde byly nakresleny plechy s různými počty koláčků. Děti měly porovnat vždy dva plechy a vybarvit ten, kde budevíce koláčů. Sotva byly děti s kreslením u konce, koláčky provoněly celou jídelnu. Koláče jsem z kuchyně přinesla a společně s dětmi jsem je naskládala na připravený tácek. Maminky se mohly přesvědčit, jací z jejich dětí rostoušikovní pomocníčci v domácnosti.

Půjdu k zápisu

Alena Kutílková, MŠ Hospozín, 1/2005
S dětmi předškolního věku jsme plnili úkol Osvojovat si dovednosti předcházející čtení a psaní - rozlišovat hlásku na začátku slova.

Zimní sporty

Alena Kutílková, MŠ Hospozín, 1/2005
Uvádím příklad zpracovaného úkolu Přispívat k vytváření návyků zdravého životního stylu, který byl plněn s dětmi 2. třídy.

Dny jako malované

Alena Kutílková, MŠ Hospozín, 6/2004
Využití tematických celků umožňuje dětem nacházet v činnostech v mateřské škole vždy něco nového a zajímavého při současném rozvíjení jejich schopností a dovedností.

Kniha vítězí

Alena Kutílková, MŠ Hospozín, 5/2004
Krásně ilustrovaná kniha stále přetrvává jako oblíbená"hračka"našich dětí. Školní knihovna, plná pěkných nových i starších knih, je stále dětmi navštěvovaná. Není den, aby si děti nelistovaly encyklopediemi nebotřeba knížkami se zvířátky. Velmi ocení, když si s nimi sedneme a říkáme jim, co je na obrázcích. Lucka, Dana a Anetka dokonce umí číst! Přestože máme v knihovničkách velké množství knih, děti nosí své zamilované knížky zdomova a jsou šťastné, když tu jejich čtu všem dětem. Knížky předčítám po obědě a děti vždy smlouvají:"A budete nám ukazovat obrázky?"Samozřejmě, že ano. Děti nosí tak krásně ilustrované knihy, že by to byla škoda!Odpoledne nebo ráno si ještě přečtenými knihami se zájmem listují a prohlížejí obrázky, které z postýlek někdy dobře nevidí. Velmi často zkoušejí své vlastní ilustrace k přečteným příběhům. Nedávno nás vydatně zásobil knížkamiVíťa. Nejprve jsme si přečetli o tučňácích a děti vystřihovaly a nalepovaly rodinku tučňáků. Potom jsme četli o lišákovi a psu a děti malovaly lišáky a pejsky. Moc se jim obrázky povedly, a proto jsem některé vystavila vevývěsce u obchodu.