Online archiv

Autor: Eva Hurdová

Učitelům k svátku

Eva Hurdová, 3/2010
Vážené a milé kolegyně, 28. březen je Dnem učitelů. V tento den dostávají někteří pedagogové květiny. Já bych moc ráda poslala v tento den symbolickou kytičku většině ředitelek a učitelek z mateřských škol. Chtěla bych jim poděkovat za velký zájem, který projevují o své další vzdělávání. Měla jsem velké štěstí, že jsem mohla zajišťovat akce dalšího vzdělávání učitelek mateřských škol. Byla to práce náročná, ale radostná. Velmi jsme si s kolegyní vážily toho, že o akce našeho předškolního oddělení byl obrovský zájem. Za zmínku nestojí jen velký zájem „mateřinek“, ale i radostná pracovní atmosféra, kterou právě kolegyně z mateřských škol dovedou na seminářích vytvářet. Také nyní mám možnost jako lektorka občas se zúčastňovat seminářů v různých místech naší republiky. Setkávám se s řadou pracovnic a pracovníků organizací, kteří v současnosti DVPP zajišťují. Všichni se shodují v tom, že „mateřinky“ jsou otevřené získávání nových vědomostí a dovedností. Jsou to právě učitelky a ředitelky mateřských škol, které mají i v současnosti příkladný zájem o další vzdělávání. Často se mi vybavují slova, která napsal před téměř dvaceti lety báječný pedagog a hudební skladatel Pavel Jurkovič: „Jestliže někdo nemůže být nikdy spokojen se stavem svého poznání, vědomí či dovedností, je to právě učitel.“ Jaká je situace v DVPP dnes? Dovolte mi můj zcela subjektivní názor: není právě růžová. Organizace, které DVPP v současné době zajišťují, pracují podle mých poznatků ze seminářů, které vedu, často v nevyhovujících podmínkách, jejich pracovníci jsou zavaleni nepřiměřeným množstvím úkolů a administrativy. Naopak kladně hodnotím vskutku bohatou nabídku vzdělávacích akcí a lektorů. Myslím, že každý pedagog, který má o DVPP zájem, má možnost si vybrat podle toho, co ke zkvalitnění práce potřebuje. To, že šanci na uskutečnění nemají všechny semináře, které byly do nabídky zařazeny, ale jen ty, na které se přihlásil dostatečný počet pedagogů je dvojsečná zbraň. Někdy to může být pro lektora varovný signál: špatně zvolený název akce, který neláká, nebo to zkrátka není „to pravé ořechové“. Mnoho učitelek z různých míst celé České republiky v současné době navštěvuje i semináře, které pořádá vydavatelství Portál. Když se kdysi objevily první semináře v Portálu, zdálo se mi to zbytečné, vždyť organizátorů DVPP není málo… Čím dál víc si ale uvědomuji velký přínos těchto akcí. Portál nabízí setkání pedagogů i na celostátní, a ne jen regionální úrovni, což je skvělé… Účastníci mnohých akcí vidí a slyší, že autor knížky, která v Portálu vyšla, ji nepsal „od stolu“, ale zúročil v ní své poznatky z praxe. Právě nyní, v březnu a dubnu, se sejdu v Portálu s již třetí a čtvrtou skupinou zájemců o akci, při které si hrajeme s padákem, stuhami a šátky. A je báječné vidět a znovu prožívat zájem pedagogů a radost z her, při kterých se – a věřte, že bez problémů – dostáváme do role dětí.

Veverka Čiperka žije

Eva Hurdová, 4/2008
Omlouvám se, že teď zklamu toho, kdo očekává příběh o záchraně malé veverušky. Veverka Čiperka je název písničky, kterou jsme společně s vynikajícím pedagogem a hudebním skladatelem Pavlem Jurkovičem asi před třemi lety vytvářeli dětem pro radost. Písničku děti doprovázejí ťukáním oříšků. Mohou to být ořechy vlašské (celé i půlky skořápek) a některé děti zkouší o sebe ťukat i většími ořechy lískovými. Zajímavý, silný zvuk vydávají půlky skořápek z kokosových ořechů. Starší šikovné děti zvládají - v rytmu písničky - předávání vlašských ořechů po kruhu. Klečíme a před každým hráčem leží oříšek na zemi. Vyzkoušejte, zda se bude dětem lépe manipulovat s půlkami skořápek nebo s celými ořechy, závisí to i na podložce, na které hrajeme (PVC, koberec). Oříšek uchopíme a vždy na první dobu v taktu položíme před spoluhráče, kterého máme v kruhu po pravé ruce. Pak vezmeme do ruky oříšek, který před nás položil náš spoluhráč, kterého máme po levé ruce, a hra tak může pokračovat. Jelikož jsme oba, já i pan Jurkovič, často slyšeli volání po dalších slokách, neboť se písnička Veverka Čiperka dětem moc líbí a je škoda, že je krátká, přijměte, prosím, nyní od pana Jurkoviče i ode mne jako minidárek další sloky.

Cyril a lesní skřítek

Eva Hurdová, 2/2008

DĚTI A ZDRAVÍ

Eva Hurdová, 7/2007

Apríl po italsku

Eva Hurdová, 5/2007
Základní škola Rychnovská v Letňanech se o jednom dubnovém víkendu rozezněla šesti jazyky. Bylo slyšet češtinu, slovenštinu, italštinu, angličtinu i ruštinu. Jaký byl další jazyk, který desítky účastníků semináře Madona mia aneb Apríl po italsku v Čechách spojoval? Byl to jazyk blízký všem, bez ohledu na národnost: hudba. Z otevřených oken ZŠ zněl zpěv a zvuky rytmických i melodických Orffových nástrojů. V učebnu se o tomto nádherném a teplém jarním víkendu proměnila i část zahrady. Cestu od vlastní individuální zkušenosti k tvořivé práci ve skupině a metodické postupy tvořivého procesu jsme prošli společně s lektorem z Itálie. Andrea Sangiorgio, absolvent Orff-institutu, viceprezident a učitel Centra hudební didaktiky v Římě, nám dokázal, že nejen praktické činnosti, ale i výklad v rozsahu dvou vyučovacích hodin může účastníky semináře zcela upoutat a nadchnout. Báječní byli i lektoři České Orffovy společnosti. Lenka Pospíšilová nás vedla od říkadla, pohybu a hry přes instrumentální a pěvecké dovednosti k jednoduchým hudebním formám. Lída Battěková se zaměřila na základní prvky, obsah a formy tvořivého tance i na improvizaci, rytmus a pohyb v taneční pedagogice. Jitka Rutrlová nám umožnila poznat kouzlo hry na bubínky a s Martinem Ptáčkem jsme si ověřili, jak se dramatická výchova a rozvoj hudebnosti dokonale prolínají. Účastníci semináře odjížděli v neděli po obědě plni nových podnětů pro vlastní tvořivý přístup k rozvoji hudební stránky dětské osobnosti. Ráda bych poděkovala nejen skvělým lektorům, ale i těm členkám ČOS, které se na přípravě zajímavého setkání podílely. Poděkování patří i ZŠ Rychnovská, která laskavě poskytla prostory.

NA CESTÁCH K HUDBĚ

Eva Hurdová, 3/2007
Pavel Jurkovič Praha, Karolinum 2006, 96 s.

DĚTI A EKOLOGIE ANEB NÁVŠTĚVA Z PLANETY GYA

Eva Hurdová, 2/2007
Marie Adamovská Praha, Rotag 2006, 51 s. Tento komplet, knížka a její zvuková nahrávka na CD, je čtvrtým titulem edice Preventivní výchova, která je určena dětem předškolního a nižšího školního věku. Pohádkově laděné příběhy a písničky, které přinášejí dětem i poučení, mohou v souladu s RVP obohatit Vámi připravovanou nabídku činností v MŠ, ŠD a potěšit děti i v rodinách. Z příběhů dvou chlapců z planety Gya, kteří navštíví naši Zemi a lhoteckou mateřskou školu, se děti dovědí, jak se chovat v přírodě, v lese, všímají si nepořádku na sídlišti, naučí se třídit odpad a pěstovat zdravé ovoce. Zjistí také, že i ony mohou pomáhat zvířátkům žijícím v přírodě nebo se starat o zvířátka, která mají doma. Také se dovědí, že je nebezpečné ochutnávat neznámé plody, čím jsou pro nás užitečné stromy a zelené rostliny a jak se rostlinky rozmnožují. Celá kniha jim napoví, jak chránit naši Zemi, aby nám byla bezpečným domovem. Každý příběh doplňuje písnička, kterou v publikaci najdete v notovém záznamu s vyznačenými akordy. Autorkami textů písní jsou Marie Adamovská a Šárka Kavanová, hudbu k písním složili Jiří Hradec, Stanislav Chudoba, Jaromír Klempíř a Jiří Strohner. Veselé a rytmické písničky jsou vystřídány i písněmi pomalými. Půvabná písnička Hvězdička může sloužit i pro zklidnění dětí před spaním. Při poslechu CD mají děti možnost příběhy slyšet v podání Pavla Soukupa. Písně zpívají Bambini di Praga. Kniha je bohatě ilustrovaná krásnými a dětmi tolik oblíbenými ilustracemi Edity Plickové. Věřím, že kniha potěší především děti, ale i jejich rodiče a pedagogy. Osloví jistě i pracovníky ekologicky zaměřených center nebo kroužků v domech dětí.

POHYBOVÉ ČINNOSTI PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Eva Hurdová, 9/2006
Hana Dvořáková Praha, Raabe 2006, 145 s.

HUDEBNÍ ČINNOSTI PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Eva Hurdová, 8/2006
Marie Lišková Praha, Raabe 2006, 165 s.

Jarní víkend s vařečkou v ruce

Eva Hurdová, 6/2006
Nabídka"jarních vitamínů z hudebního rendlíku"určená účastníkům jarního semináře Letňany 2006 byla opravdu bohatá. Pedagogové z různých typů škol se měli možnost seznámit s aktivizačními metodami k rozvoji hudebnostia prožili víkend plný hudby, zpěvu, pohybu i dramatické výchovy.Lektorům se za aktivní účasti všech přítomných podařilo připravit bohatou jarní hudební hostinu. Při její přípravě byly v hojné míře využity nejen nástroje Orffova instrumentáře, ale i nejrůznější dřevěné kuchyňské náčiní.Lektorka Lenka Pospíšilová připravila bohatou"vitamínovou mísu na posílení imunity". Např. píseň Až já budu zahradníkem v nás nejen vyvolala představu čerstvého hlávkového salátu, ale otevřela i prostor protvořivý přístup a umožnila si s melodií a rytmem"pohrát".Markéta Nosková připravila"něco vitamínů i pro ty odrostlejší tak, aby jim chutnaly". Jitka Rutrlová nám nabídla ochutnávku z"orientální kuchyně"a otevřela prostor pro etno bubnování i etno tance.Skupina zájemců o hru na zobcovou flétnu se pod vedením lektorky Hany Šťastné pokoušela zjistit, co je pravdy na tom, že jarní pískání nemoci vyhání. Lektor z Polska Jacek Tarczynski nám připravil doslova"jarnívitamínovou bombu". Zpívali jsme, tancovali, hráli si s rekvizitami. A to vše bylo spojené s výbuchy smíchu. Nevím, zda jsme radostnou atmosféru vyvolanou tvořivým přístupem k hudbě a možností sebeuplatnění každéhojednotlivce prožívali více my, dospělí účastníci semináře, nebo děti předškolního věku, které jsme měli možnost sledovat prostřednictvím videozáznamu.Všichni lektoři se nám snažili poskytnout maximum. Poděkování patří nejen jim, ale i těm členkám výboru České Orffovy společnosti, které nezištně organizují nejen tento seminář, ale i další ku prospěchu pedagogů a hlavnědětí (zejména v mateřských i základních školách).Informace o akcích ČOS naleznou zájemci na webových stránkách www.orff.unas.cz. Můžete také využít e-mail: orff@seznam.cz.

OTVÍRÁNÍ PAMĚTI

Eva Hurdová, 1/2006
Pavel Jurkovič Praha, Karolinum 2005, 245 s.

DĚTI A SLUŠNÉ CHOVÁNÍ ANEB VYPRÁVĚNÍ KOČKY JUSTÝNKY

Eva Hurdová, 10/2005
Marie Adamovská Praha, Rotag 2005, 52 s.