Online archiv

Autor: Eva Štanclová

Masopust je za dveřmi

Eva Štanclová, 1/2008
K tradicím naší mateřské školy patří masopustní průvod. Už se těšíme, na ten, který proběhne letos, a stále vzpomínáme na loňský, který se nám velmi vydařil. Připravili jsme nejen veršovanou „žádost“ o to, abychom mohli v průvodu projít městem, ale i pásmo masopustních tanečků, písní, básní a říkadel. Děti se naučily nejen „klasické“ masopustní texty, ale i ty nové, které jsem si pro tuto příležitost sama napsala. Dopoledne se všichni účastníci průvodu sešli u městského úřadu ve Velvarech. Přednesla jsem masopustní žádost, text předala paní starostce i s diplomem na památku a paní starostka nám udělila svůj souhlas. Masopustní radovánky mohly propuknout. Naše děti předvedly část svého vystoupení, a potom studenti ze SOŠ Velvary zahráli hru o sv. Dorotě. Protože zde bylo přibližně 200 dětí a u budovy městského úřadu byly poněkud stísněné podmínky, odvedla jsem všechny děti k „Panské hospodě“, kde jsme všichni společně vytvořili obrovský kruh. Zde vystoupily děti ze ZŠ Velvary, MŠ Vraný a naše děti s druhou částí programu. Přihlížely ještě děti ze ZŠ Vraný, MŠ Velvary a ZVŠ Velvary. Děti měly pěkné masky a na průvod se přišlo podívat mnoho dalších lidí. Když celý průvod obešel náměstí, zamířili jsme k opravenému bývalému „špejcharu“, kde se nyní pořádají výstavy muzea. Ve dvoře čekalo na děti občerstvení. Všichni si moc chválili hlavně koláčky, ale nakonec ani z masopustních šišek nezůstal ani drobeček. Také teplý čaj byl velice příjemný a paní kuchařky měly plné ruce práce, aby nasytily a napojily hladové krky. Rozešli jsme se spokojeně a už se těšíme na příští rok, že se opět sejdeme v tak hojném počtu. A protože jsme si s dětmi hodně povídali o starých řemeslech v souvislosti s masopustním průvodem ve Velvarech a dětem se velice líbily tanečky, hry, básničky, říkadla a písničky o řemeslnících, uskutečnil se ve školce navíc ještě masopustní jarmark. Děti na jarmark vyráběly různé rekvizity z papíru a přitom si procvičily vystřihování, nalepování, skládání a vybarvování. Navlékaly korále, modelovaly jitrničky a koláčky, zavazovaly uzel a kličku u pytlů s moukou pro mlynáře a střevíčků pro ševce. Celý týden byl ve znamení příprav na páteční jarmark a všechny děti se velice těšily, že si na jarmarku nakoupí dárečky pro maminky, tatínky a další rodinné příslušníky. Ať žije masopust a za rok na shledanou!

Jak se starý medvěd trápil

Eva Štanclová, 6/2007
Pohádka o medvědovi, kterého bolel zub, nás uvedla do týdne plného her, zpívání, tancování i vyrábění. Nevěříte? Zkuste to s námi! Určitě nebudete litovat.

Zdravotnický týden

Eva Štanclová, 6/2005
Protože máme ve třídě několik dětí, jejichž rodiče pracují ve zdravotnictví, požádala jsem tyto rodiče o spolupráci a naplánovali jsme si celý"zdravotnický týden".

Deset rad na výlet

Eva Štanclová, 6/2005
Náš listopadový výlet na Karlštejn byl velice pěkný. Jelo s námi mnoho rodičů, a to zvláště s nově docházejícími dětmi. Proto bych chtěla upozornit na možné problémy, kterých bychom se měli vyvarovat, abychom se ze společnýchvýletů vraceli všichni spokojeni. Nedostatky pramení podle mého názoru spíše z toho, že rodiče nemohou vidět zájezd naším"učitelským"pohledem. Přejeme si, aby byly spokojené všechny děti, tedy i ty, které maminku atatínka s sebou nemají. Aby se nám to dařilo, připravila jsem pro rodiče, kteří se zúčastní našich společných akcí, malé desatero rad.1. rada:Před výletem zdůrazněte dětem, že budete v mateřské škole pouze na návštěvě a že všechny děti i návštěvníci budou muset stále poslouchat paní ředitelku i ostatní učitelky.2. rada:Neberte navíc jídlo, pokud ho zajišťuje mateřská škola. Představte si situaci, kdy i Vaše dítě by mělo chuť mlsat to, na čem si pochutnává jeho kamarád se svou maminkou.3. rada:Pokud chcete vzít pro své dítě bonbóny navíc, mělo by jich mít tolik, abyste mohli podělit i ostatní děti ze školky (totéž lze udělat i s malými oplatkami). Nebo rovnou předejte sladkosti pro všechny děti učitelkám.4. rada:Neslibujte svému dítěti žádné výhody a ani je v průběhu výletu neuskutečňujte. Ostatní děti by byly také rády, kdyby je jejich maminka nesla v náruči nebo jim koupila dárek či mlsání, ale dnes mají smůlu - jejichmaminka tady není! Co myslíte, je jim to líto?5. rada:Chovejte se jako učitelky a klidně vysvětlete dětem, že budete nakupovat, až pojedete na rodinný výlet.6. rada:Pokud nastane situace, kdy si vaše dítě bude pláčem či křikem vynucovat hračku, nošení atd., opět vydržte a klidně vysvětlujte, že paní učitelky také nemohou nosit zbývající děti nebo že hračky jsou drahé a žebychom je museli na společném výletě koupit všem dětem.7. rada:Jestliže dítě toto nemůže pochopit, tak vydržte a příštího výletu se raději zřekněte a počkejte, až bude dítě trošičku větší a bude vaše požadavky respektovat.8. rada:Tímto samozřejmě nezakazuji na našich výletech kupování suvenýrů, ale doporučuji, abyste je dětem předali až doma v soukromí, protože by se ostatní kamarádi mohli cítit ošizeni.9. rada:Vaše děti jsou velice chytré a šikovné a dokáží spolehlivě rozpoznat vaši nejistotu. Pokud budete mít pocit, že dítě nezvládáte přesvědčit, klidně mu oznamte, že se půjdete společně zeptat paní učitelky, zda setoto či ono může dělat.10. rada:Bez domluvy s ředitelkou či učitelkou naši skupinu neopouštějte, pokud není stanovený rozchod na určenou dobu s místem a časem návratu. Musíme vždy vědět, kde máme děti, třebaže jsou pod vaším dozorem.

Jak se létá na koštěti

Eva Štanclová, 4/2004
Na čarodějnické rejdění 30. dubna se všichni těšíme a vždy se na ně důkladně připravíme. A přijít v loňském převleku? Kdepak. Téměř každý si vymyslí něco originálního. Úderem osmé hodiny ranní vyráží na školní zahradu tlupačarodějnic. Kluci, holčičky, paní učitelky, ostatní pracovnice školy i několik odvážných maminek. Děti s pomocí dospělých diváků v civilu vybírají tři dospělé čarodějnice na stupně vítězů. Vyhrává maminka, která si uvázala donatupírovaných vlasů vějířky ze slámy. Čest mateřské školy obhájila paní učitelka, která si vylepšila koště odrazkami a dozadu umístila ceduli: Stopaře neberu! Mezi dětmi vybrat tři nejlepší čarodějnice je opravdu těžké.Nakonec vyhrává holčička, které maminka spíchla oděv od oka, protože malá čarodějnice doma odmítla absolvovat kostýmovou zkoušku. Vítězové dostávají sáček s pamlsky a diplom, všichni zúčastnění bonbón. Pak nastává čas nasvačinu. Nabízím pavouky, žížaly, brouky, ale všechny čarodějnice sborem odmítají. Teprve když nabídnu pečené hady, shodnou se všichni, že na ně mají chuť. A tak čarodějnice kuchařka přináší mísu s těstem na buchty, odkrajujekousky těsta, vyválí jako hada a namotává čarodějnicím na připravené klacky. Za chvíli je dobrůtka nad ohněm upečená, stačí ji potřít rozpuštěným máslem, posypat skořicovým cukrem a dobrou chuť! Po svačině následuje průvodobcí. Navštívíme obecní úřad, dvě prodejny a pana starostu. Všichni nás podělí sladkostmi za předvedený taneček čarodějnic. Mezitím čarodějnice z kuchyně připravují čarodějnické menu, které přísně tají. Nad ohništěm bubláčarodějnická polévka, která se nápadně podobá pravé gulášové. Druhý chod je"Překvapení čarodějnice Marušky". Když děti rozbalí roličky alobalu, pochutnají si na špízu s brambory, cibulí a uzeninou. A jak jsme lonisoutěžili? Samozřejmě v letu na koštěti. Překvapením byla soutěž v pití kouzelného nápoje - čaje obarveného modrým bretonem. Kdo vypil pomocí brčka skleničku první, stal se nejchytřejší čarodějnicí a navíc získal bonbón. Taképrolézání čarodějnickým hradem či házení koštětem do dálky zvládli všichni. Pěkné dopoledne rychle uběhlo, ale zážitky budou mít malé i velké čarodějnice ve své paměti mnohem déle.