Online archiv

Autor: Jitka Čerstvá

Malí námořníci

Jitka Čerstvá, 5/2011
Předškoláci naší mateřské školy ztroskotali loni v červnu na „pustém ostrově“ v nádherném prostředí Agropenzionu Vápenice. Malí kormidelníci, plavčíci, důstojníci i lodníci poznávali během týdne v kratších či delších túrách nádhernou a neporušenou přírodu Bílých Karpat. Své cesty pak zakreslovali do mapy ostrova a vlastních námořnických deníků. Po obdržení tajemného dopisu od starého námořníka Mořského vlka pak museli plnit i jeho úkoly. Vyrobili si vlastní trika, postavili loď pro odplutí z ostrova a hlavně prošli námořnickou zkouškou zdatnosti, do které mimo jiné patřily úkoly jako ponor pod vodu, šplh po lodním stožáru, hod záchranným kruhem, plnění námořnické čutory, záchrana nemocného námořníka a mnoho dalších. Došlo i na hry s mořskou tematikou – Na žahavé medúzy, Na žraloky, Boj o ostrov. Protože ve všech zkouškách na výbornou obstáli, čekalo je od Mořského vlka i další překvapení – pirátský poklad se šperky, drahokamy, dukáty, kompasy i sladkostmi. Po celou dobu se o námořnická hladová bříška vzorně starali domorodci, lodní lékař byl takřka bez práce a děti, jako správná parta, dokázaly, že táhnou za jeden provaz. Všichni si užili týden plný dobrodružství a přátelství a na závěr je čekala hřejivá náruč maminek a tatínků, kterým ještě u mateřské školy zazpívali Hymnu malých námořníků a Song mořského vlka. Někdy příště zase – AHOJ!

Sólo pro brambory

Jitka Čerstvá, 7/2010
V naší mateřské škole jsme po začátku školního roku s kolegyněmi přemýšlely, jakým aspoň trochu netradičním podzimním projektem bychom mohly zpestřit dětem klasické podzimní tvoření. A napadly nás brambory (erteple, zemáky, grumbíry, zemská jablka…). Připravily jsme tedy pro děti a rodiče projekt Sólo pro brambory. Nejprve se v něm děti zábavnou formou dozvěděly trochu teorie - jak se k nám vlastně brambory dostaly, jak se pěstují, jejich odrůdy, vlastnosti, co se z nich dá všechno uvařit či upéct. Nenásilnou formou jsme pak přešli k jejich třídění, řazení, k číselné řadě, pojmům více, méně, stejně, k tvarům atd. Podařilo se nám najít spoustu básní a písní k tématu, pohybové hry jsme si přizpůsobily tak, aby s tématem souvisely. Spolu s rodiči jsme připravily nástěnku s oblíbenými rodinnými recepty z brambor. K výtvarnému tvoření jsme využily bramborových tiskátek, sluníček a korálků z brambor, moc se zdařila koláž Na poli, pletli jsme košíky na brambory a přes víkend dostali prostor spolu s dětmi i rodiče a vytvořili krásné „panáčky bramboráčky“. Společně jsme pak pekli brambory na plechu, bramboráky na sladko i na slano, v kuchyni zpracovávali bramborové těsto, vařili klasickou „bramboračku“. Jen to počasí nás v závěru projektu a v polovině října zradilo - měli jsme připraveno bramborové odpoledne a společný táborák se soutěžemi a pečením brambor v popelu. O bramborové soutěže s odměnami ale děti nepřišly - zvládli jsme je i ve školce a ten krásný podzim s táborákem snad také ještě přijde. Každopádně se projekt velmi vydařil a nejen děti, ale zejména rodiče byli moc překvapeni, co všechno se dá dělat jen s obyčejnou bramborou.

Jak se chovat na silnici?

Jitka Čerstvá, 6/2009
Dopravní projekt Barevný semafor byl hlavní náplní dubnové činnosti naší mateřské školy. Děti se učily jednak poznávat dopravní prostředky, ale hlavně orientovat se bezpečně v dopravním ruchu, poznat základní dopravní značky, barvy semaforu a dbát na svou bezpečnost při chování na silnici. V rámci projektu mateřskou školu navštívili policisté, kteří pro nás připravili dvě přednášky o bezpečnosti, správné cyklistické výbavě, připravili pro děti zajímavé soutěže s odměnami. Děti si také prohlédly policejní automobily, největším zážitkem byla ale ukázka výcviku policejního psa Zanuse na školní zahradě. Předvedl dětem, jak umí poslouchat, ale také zadržet zloděje. Společnou akcí rodičů a dětí v rámci projektu byl pak cyklistický výlet podél řeky Moravy. Téměř 50 cyklistů se vydalo cyklostezkou do Kostelan a přes Kunovský les a občerstvení v hospůdce Pod kaštany zpět k mateřské škole. Ti nejmenší účastníci se vezli na sedačkách maminek či tatínků, ti zdatnější zvládli deset kilometrů sami. Všichni účastníci pak obdrželi veselé pamětní listy. Děti také navštívily v rámci projektu letiště v Kunovicích, Muzeum letadel, projely se vláčkem i autobusem. Vyvrcholením projektu pak bylo „Koloběžkování“ na sportovním hřišti, kde děti předvedly své schopnosti a dovednosti při jízdě zručnosti, rychlosti a obratnosti na koloběžkách a své znalosti ukázaly při určování dopravních značek a správném poskládání barev semaforu. Všechny si pak právem zasloužily krásné diplomy, drobné odměny i nějakou tu sladkost. Různé projekty v naší mateřské škole pořádáme často, ale na společný cyklovýlet jsme si troufl i poprvé a určitě ne naposled, děti byly nadšené a rodiče pochopitelně s nimi.