Online archiv

Autor: Irena Procházková

Multikulturní výchova v MŠ

Irena Procházková, 8/2013
V celé společnosti, nejenom ve školství, se musíme vyrovnávat se specifiky sociokulturních odlišností, eliminovat diskriminaci ve všech formách a podporovat toleranci a vstřícné jednání k cizincům, kteří se rozhodli v naší zemi žít.

Ve zdravém těle zdravý duch…

Irena Procházková, 9/2008
K nejoblíbenějším aktivitám v Mateřské škole Mezi Domy patří výlety na kolech. A tak i nový školní rok jsme s dětmi zahájili vyjížďkou do našeho okolí. Všechny děti, které si přivezly kolo, zvládly bezpečně jízdu Modřanskou roklí. Ty schopnější dojely dokonce až do Cholupic a na Točnou. Za každou společnou jízdu je vždy dětem odměnou razítko do průkazu cyklisty. Této náročné aktivitě předchází seznamování s dopravní tematikou a pravidly bezpečnosti silničního provozu, jízda na koloběžkách a tříkolkách. Nejprve děti učíme jezdit mimo silnici – na školní zahradě nebo v areálu sídliště, jezdit za sebou v bezpečné vzdálenosti, z kopce si přibrzďovat, umět včas zastavit, zvládat signalizaci změny směru jízdy apod. Předpokladem této sportovní činnosti je především odvaha a nadšení pedagogických pracovnic, bezpodmínečně ukázněné chování dětí a dobrá spolupráce s rodiči. Dítě musí mít předpisově vybavené kolo – správně nastavená řídítka, sedlo, lehké ovládání brzdy… a helmu. V příštích dnech se chystáme na jízdu zručnosti mezi překážkami a dále budeme na kolech objevovat krásná zákoutí naší okrajové části Prahy Libuš Písnice.

Fata morgana

Irena Procházková, 4/2007
Jaro je konečně tady, a tak krásné období prožíváme s dětmi co nejvíce v přírodě. Každodenní vycházky za pěkného počasí totiž milují nejen děti, ale i učitelky, které pozorování s vyprávěním v měnící se přírodě považují za základ dětského poznání. Loni jsme dokonce měli příležitost poznávat málo známé tropické rostliny v Botanické zahradě v Praze – Tróji. Děti zaujaly nejen masožravé rostliny, ale také líhnutí barevných motýlů. Motýli, kteří sedali na květy, chodníky i nás samotné, byli opravdu úžasní. Děti se pak v MŠ snažily motýly skládat, malovat, vystřihovat, slepovat z papíru nebo je vyrábět z barevných drátků.

Bábovky nenajdete

Irena Procházková, 6/2005
Každý čtvrtek dopoledne chodíme s dětmi z naší mateřské školy cvičit do sokolovny TJ Libuš. Na takové"tělocvičení"se děti moc těší, vždyť zde mohou využívat velký prostor a hlavně"dospělácké"nářadí. Covšechno se děti naučily a co dokážou zvládnout, předvádíme každým rokem rodičům při veřejné cvičební hodině.A tak i letos mohli vidět naše nejmenší, jak se pokoušejí o kotrmelce z nakloněné roviny, trénují chůzi po kladině, výstup na žebřík, skáčou na trampolíně atd. Ti, co navštěvují MŠ již delší dobu, předvedli své gymnastickévýkony na různých sestavách - houpání na kruzích, kotrmelec a svíčku, odrazy z můstku a přeskok koně nebo švédské bedny, skákání na trampolíně ve dvojicích. Na závěr si děti zahrály oblíbené hříčky s velkým barevným padákem,prolézaly strachovým tunelem a starší se rozloučily tanečkem - sestavou na hudbu oblíbených rytmických skladeb.Kdo v sokolovně byl, musí uznat, že v naší MŠ"bábovky opravdu nenajdete!"A to především díky těm, kdo s dětmi pravidelné cvičení i ukázkovou hodinu připravují.