Online archiv

Autor: Mgr. Iveta Buryanová

Šance pro malou školu

Mgr. Iveta Buryanová, 9/2011
V březnu 2011 vyhlásil Nadační fond Tesco grantové řízení, jehož cílem byla podpora vzdělávání dětí základních a středních škol. O tomto grantovém řízení jsme se dozvěděli náhodou a navíc na poslední chvíli. Ale řekli jsme si, že to zkusíme. Jsme malá škola s 23 žáky v ZŠ a s 28 dětmi v MŠ. Naše finanční prostředky jsou dost omezené, proto hledáme sponzory a píšeme žádosti na různá místa. Naše základní škola nevlastní žádnou interaktivní tabuli a stav vybavenosti školy neodpovídá dnešnímu modernímu ICT vybavení. Nákup interaktivní tabule je pro typ naší školy zcela nereálný z hlediska finančních prostředků. Cílem projektu „Šance pro malou školu“ bylo získání interaktivní tabule SMART BOARD pro kvalitní výuku pomocí této ICT technologie. Interaktivní tabule pomáhá učiteli rychleji a názorněji žákovi zprostředkovat a pochopit probírané téma, je postavena na využívání multimédií - zvuk, video, fl ashové animace, manipulace s objektem a další digitální nástroje. Žáci se naučí lépe pracovat s moderní technikou. Toto nové vybavení také zatraktivní výuku anglického jazyka na naší škole. Prožitek z výuky pomáhá žákovi lépe si probírané téma zapamatovat a porozumět mu. Jakou jsme měli radost, když nám přišel e-mail se zprávou: „Nadační fond Tesco gratuluje“, si určitě umíte představit. Nadační fond Tesco tak velkou mírou přispěl k lepší vybavenosti ICT technologií jedné z nejmenších škol v kraji. Těchto finančních prostředků si velmi vážíme, neboť byly určeny na potřebnou věc, kterou bychom si z vlastních zdrojů ještě dlouho nemohli pořídit. Zkuste to i vy: http://corporate.itesco.cz/.

Angličtina s předškoláky

Mgr. Iveta Buryanová, 1/2009
Předškolní děti jsou velice zvídavé a na angličtinu se vždycky těší. Pro výuku barev jsem si udělala vlastní pomůcku a používám ji velmi často. Nejprve se děti učí barvy pomocí hry TOUCH. Tato hra je trošku živější, ale děti ji hrají velice rády. Když řeknu „red“, děti musí najít věc v této barvě v prostoru a dotknout se jí. Barvy střídám a děti hledají. Dalším krokem je vybarvení bubliny na papíře. Pro každou barvičku jsem si udělala jednu bublinu; bubliny mají různé tvary a velikosti, důležité je, aby se opravdu lišily. Pokud to dítě zvládne, písmenka si přepíše na čáru. Když už máme vybarveny všechny bubliny (vybarvujeme pouze bublinu té barvy, kterou se učíme), hrajeme hru BINGO. Nejprve v jednodušší formě - děti malými lístečky zakrývají bublinu s barvou, kterou řeknu. Složitější forma hry je, že pokud dítě zakryje 3 barvičky vedle sebe nebo pod sebou, zakřičí bingo a získává bod. Jindy se ptám: „What is this?“ , a děti přiloží prst na danou barvu a řeknou: „This is red.“ A v neposlední řadě používám tuto pomůcku i při zadávání dobrovolného domácího úkolu. Rodiče se ptají: „What is this?“ a ukážou na barvičku. Dítě jim odpoví: „This is red.“

Masky z přírodnin

Mgr. Iveta Buryanová, 9/2007
je krásné podzimní počasí, slunce svítí, a tak jsme se s dětmi vydali do nedalekého lesa. Sbírali jsme barevné listí, velké kaštany, žaludy, červené šípky, jeřabiny, mech a mnoho dalších přírodnin, které děti našly cestou do lesa. Tatínek jedné holčičky nám z jednoho dřevěného špalku nařezal tenčí „koláče“. Na tyto koláče jsme společně s dětmi aranžovali oči, nos, pusu, vlasy, uši – každý podle vlastní fantazie. Používali jsme lepidlo Herkules, lepicí pistoli a všechny přírodniny, které jsme si s dětmi nasbírali. Děti si vyrobily ma minku a tatínka, sourozence, lesní mužičky, víly, čarodějnice a některé i samy sebe. Fantazii dětí jsme meze nekladli. Děti se radovaly ze své práce a nás potěšilo, že i z přírodnin si děti umějí vyrobit tak nádherné věci. Všechny „hlavičky“ jsme si vyvěsili ve třídě.