Online archiv

Autor: Ludmila Battěková

Vánoční zpěvy

Ludmila Battěková, 10/2012
K vánoční atmosféře neodmyslitelně patří koledy. Ale ne ty, které slyšíme v každém obchodním domě. Jsou to koledy, jež si spolu zazpíváme. A v mateřské škole je můžeme doplnit i pohybovým ztvárněním.

Nestarej se, ženo má

Ludmila Battěková, 8/2012
Lidovou písničku Nestarej se, ženo má mají rádi malí i velcí. Můžeme ji doprovodit jednoduchými tanečními kroky. Děti stojí čelem do kruhu, mají předem domluvené dvojice, na předehru si podají ruce do vázaného kruhu. V 1.–4. taktu první sloky děti otáčejí kruh chůzí vpravo, v 5.–6. taktu se každý sám zatočí čtyřmi kroky vpravo jednou dokola, v 7. taktu provede dva dupy a v 8. taktu dva tlesky. Na předehru druhé sloky se předem domluvené dvojice natočí proti sobě do postavení bokem do kruhu a podají si ruce do upažení mírně vpřed. V 1.–2. taktu provedou dvojice tři cvalové kroky stranou do přinožení směrem do kruhu, ve 3.–4. taktu tři cvalové kroky do přinožení opačným směrem (ven z kruhu), v 5.–6. taktu se každý sám zatočí čtyřmi kroky vpravo jednou dokola, v 7. taktu provede dva dupy a v 8. taktu dva tlesky proti sobě ve dvojici. Tanec můžeme doprovodit hrou na bubínek nebo tamburínu.

Školácká

Ludmila Battěková, 7/2012
Děti si rády hrají na školu, i když do velké opravdové školy ještě nechodí. S lidovou písničkou Školácká si na školu mohou zahrát i děti ze školky. Děti stojí v postavení čelem do kruhu a drží se za ruce. První sloka: v 1.-4. taktu děti otáčejí kruh chůzí směrem vpravo, v 5. taktu udělají dva přísunné kroky vpravo, v 6. taktu dva přísunné kroky vlevo, v 7.-8. taktu se každý sám zatočí drobnými běhovými krůčky vpravo a v 9.-12. taktu se pohybují stejně jako v 5.-8. taktu. Druhá sloka: v 1.-2. taktu jsou děti ve dvojicích proti sobě, v postavení bokem do kruhu si podají ruce a provedou čtyři přísunné kroky směrem dovnitř kruhu, ve 3.-4. taktu udělají čtyři přísunné kroky směrem ven z kruhu, v 5. taktu udělají dva přísunné kroky směrem dovnitř kruhu, v 6. taktu udělají dva přísunné kroky směrem ven z kruhu, v 7.-8. taktu se každý sám zatočí drobnými běhovými krůčky vpravo a v 9.-12. taktu se pohybují stejně jako v 5.-8. taktu. Ke hře můžeme využít například těchto dětských lidových říkadel:

Já mám koně

Ludmila Battěková, 6/2012

Vítej, vítej, máji

Ludmila Battěková, 5/2012

Otloukej se, píšťaličko!

Ludmila Battěková, 4/2012
Otloukání píšťalky patřilo k oblíbeným jarním hrám dětí v přírodě. Chlapci vycházejí po předehře na bubínek z jednoho ze zadních rohů místnosti po kruhu proti směru hodinových ručiček, poskokem se postupně během prvního říkadla rozmístí po celém prostoru. Říkadlo doprovázíme údery na bubínek na každou dobu. Na poslední slovo říkadla Otloukej se, píšťaličko! – „vyřežem“ – chlapci končí v některé z nižších poloh (například sed na patách, sed zkřižmo, klek na jednom koleni) a zaujímají pozici, ve které se jim bude dobře „pracovat“. V říkadle Huš, huš, huš napodobují pohybem vyřezávání a otloukání píšťalek. Děti by si měly představit hru v přírodě, jde o zcela přirozený pohyb. Říkadlo je možné doprovázet hrou na dřívka.

Masopust držíme

Ludmila Battěková, 2/2012
Masopust bylo v minulosti období od Tří králů do Popeleční středy. Maškarní zábava probíhala zpravidla na masopustní úterý. Dnes se jako masopust označuje zejména toto masopustní veselí (nářečně masopust, šibřinky, fašank, ostatky aj.). Masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období, byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Pak následoval dlouhý čtyřicetidenní půst. V některých regionech je součástí oslav obřadní průvod masek, který obchází s muzikou vesnicí. Průvod dětí oblečených do masopustních masek (nejvíce potěší vlastnoručně vyrobené masky) prochází prostorem na píseň Masopust držíme. Každý si vykračuje chůzí typickou pro jeho masku, všichni se ale pohybují podle hudby. Na slova „pospolu“ a „poznovu“ se každý sám zatočí na místě a dále pokračuje v průvodu. Na poslední dva takty písně jedno z dětí vedoucí průvod předstoupí dopředu a začne rozpočítávat masky. „Reje reje černá svině na hřbitově křen. Kdo jej bude vybírati? Tuhle je to ten.“ Na koho padne poslední slovo, ten zůstává uprostřed, ostatní utvoří kolem něj kruh, podají si ruce, otáčejí kruh doprava a zpívají mu píseň Skákej, medvěde. Dítě uprostřed poskakuje, otáčí se, tančí v rytmu písně. Když se píseň opakuje, děti se pustí, následuje masopustní rej, všichni tančí jako dítě, které bylo předtím uprostřed kruhu. Jedno z dětí vedoucích průvod může píseň doprovázet úderem na bubínek vždy na první dobu.