Online archiv

Vydání: 07/2020

Babičky a dědečkové v mateřské škole

07/2020

Víme, jak děti prožívají nemoc?

PhDr. Helena Chvátalová, 07/2020
S nástupem podzimu a návratem dětí do mateřských a základních škol se zvyšuje dětská nemocnost. Každý rodič se snaží dítěti pomoci stonání překonat co nejlépe a nejdříve. Víme ale, jak dítě školkového a mladšího školního věku nemoc prožívá a co mu může pomoci co nejlépe chorobu zdolat?

Jak koronavirus ovlivnil péči o děti ve Švýcarsku

07/2020
Od poloviny března letošního roku probíhala opatření ve střediscích denní péče a předškolního vzdělávání ve většině zemích Evropy.

Jsme zpátky…

07/2020

Mužský element je ve školce hodně znát

07/2020
Ačkoli ve světě jsou muži v mateřských školách běžnou součástí týmů, u nás zatím moc učitelů ve školce nepotkáme. Jedním z nich je Mgr. Ondřej Koželuh, který působí v 55. mateřské škole v Plzni.

Procvičujeme hlásku M

07/2020

Když dobrý spánek chybí

07/2020
Pocit, když ráno vstanete „špatnou nohou“, zná asi každý, celý den s člověkem není řeč, a nejinak je tomu i u dětí. Nevyspalé dítě, které se v noci často budí, mívá noční můry či jiné poruchy spánku, bude po zbytek dne protivné, unavené a bez nálady.

České předškolní vzdělávání může inspirovat i Turecko

07/2020

Situace v českých mateřských školách je vážnější, než si veřejnost myslí

-red-, 07/2020
Jakkoliv poskytují české mateřské školy dětem velmi kvalitní péči a vzdělávání, děje se to navzdory stále ještě nedostatečným podmínkám pro jejich fungování, zejména u dětí mladších tří let či u dětí s odlišným mateřským jazykem nebo specifickými vzdělávacími potřebami.

Psychologické kurzy startují již v září!

-red-, 07/2020
Dovolte, abychom Vás pozvali na psychologické kurzy do nakladatelství Portál. Začínáme již 18.9. celodenním kurzem Zuzany Hekelové Osobnostní typologie pro praxi. Mezi novinky patří seminář dr. Václava Mertina Výchova bez fyzických trestů (15.10.)

Na zahradě u Makovcových - jóga s pohádkou

07/2020
Proč je dobré zařadit do pohybových chvilek ve školce dětskou jógu? Protože je hravá a radostná, krásně nám protáhne i posílí celé tělo a rozveselí mysl. Naučí nás zastavit se, zklidnit a relaxovat. Při jednotlivých jógových chvilkách můžeme zažít spoustu legrace, napětí, můžeme si nejrůznější věci představovat a vymýšlet! Pokud máte chuť, vydejte se spolu s pejskem Rafanem a kočičkou Jasmínkou na dobrodružnou cestu. Nudit se určitě nebudete!

Děti a počasí

Mgr. Marie Těthalová, 07/2020
Bude dneska pršet, svítit sluníčko nebo foukat vítr? Otázky, které si většina z nás klade pomalu už po probuzení. S Dagmar Honsovou jsem si povídala o tom, jak můžeme počasí sledovat s dětmi, a o různých pokusech, které lze provádět i v mateřské škole.