Online archiv

Vydání: 1/2021

A teď mi to vysvětlete!

Ervín Bedrníček, 1/2021
Emil Potužník zahnul z asfaltové silnice na pěšinku vysypanou pískem. Záhon azalek, který lemoval cestu, jej pohladil svou fialovou krásou. Když odemykal kovovou branku, nadechl se omamné vůně oleandrů, co rostly podél prostranství s kašnou a lavičkami.

Vzdělání jsem čerpal z Rychlých šípů

Jan Nejedlý, 1/2021
Narodil se v roce 1947 jako Miloslav Kuraš. Na univerzitě v Olomouci vystudoval anglistiku, poté pracoval v rozhlase. V roce 1968 emigroval do Anglie, kde působil v české redakci BBC. Roku 1974 konvertoval k judaismu a změnil si jméno na Benjamin Kuras. O rok později získal britské občanství. Od roku 1990 publikuje v českém tisku a vydal přes třicet knih v češtině. Tou nejnovější je svazek Malá paměť, který napsal během koronavirové karantény.

Fotka Žižky, udržitelný Palach a jiné zádrhele

Jan Nejedlý, 1/2021
Při suplování angličtiny mi padl do ruky americký průvodce Czech & Slovak Republics z roku 1994. Bedekr našich krajů ležel v žákovské knihovničce, ale spíš by se hodil do oddílu recese. Portrét Bedřicha Smetany je zde prezentován popiskou Franz Werfel, průmyslník Emil Škoda vydáván za Albrechta z Valdštejna a najdeme tu i fotku Jana Žižky, akorát že místo vojevůdce je na snímku spisovatel Adalbert Stifter.

Lexikon mocnější než Thorovo kladivo

Jan Nejedlý, 1/2021
Pokud zastáváte názor, že i znalost popkultury patří ke kulturnímu vzdělání, pak byste neměli minout Encyklopedii komiksového filmu, která navazuje na loni vydanou Encyklopedii akčního filmu.

Každý svého štěstí strůjce

1/2021
Cena Willa Eisnera, kterou můžeme označit za Nobelovku za komiks, měla v roce 2020 jasno. V kategoriích Nejlepší komiks pro děti a Nejlepší autorka brala první místo Raina Telgemeierová.

Rovné zoubky a ostrý zrak

Kateřina Cajthamlová, 1/2021
Před dávnými lety – přesněji na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století – se děti za brýle i rovnátka styděly a obojí moc nenosily. Dnes je situace už zaplaťpánbůh jiná.

Novoroční inventura

Přemysl Doležal, 1/2021
Minulý kalendářní rok byl velmi náročný v mnoha ohledech. Pokud bychom jej vztáhli k pedagogické profesi, máme za sebou velkou výzvu. Ale nikdo se nezavděčí všem.

Naučili jsme školy zajímat se o živý jazyk

1/2021
Lenka Nekorancová (41) se narodila v Ostravě. Vystudovala Ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské. Nastoupila do jazykové školy Hello – nejprve jako koordinátorka, poté ředitelka a po mateřské dovolené se stala projektovou manažerkou. Projektům z Evropské unie se věnuje od roku 2007. Na její profesní kariéře lze sledovat jednak vznik a vývoj jedné instituce od malé jazykové školy k instituci, která pokrývá tři vzdělávací stupně, ale i možnosti a význam projektů z EU, jsou-li využívány smysluplně.

Ježíšek to netrefil? Zkuste tyhle!

1/2021
Taky se vašemu potomkovi sešly pod stromečkem náhodou dvě stejné knížky? Nebo rovnou tři? Anebo mu vybraný kousek nejde pod nos? Nezoufejte, zoufalí knihkupci vám knížky jistě rádi vymění. Jenže za co? Co těm dětem a mládežníkům pořídit?

Školní družina online

1/2021
Ještě před rokem by byla virtuální družina z říše nápadů sci-fi. Dnes jde pomalu o běžnou realitu.

Učte se číst jako indiáni

Lucie Zormanová, 1/2021
Polská pedagožka Irena Majchrzaková vytvořila tuto metodu v průběhu své práce s indiány kmene Czontoli v Mexiku. Později ji aplikovala na děti v Polsku a inspirovat bychom se jí mohli i my.

Jestli nepůjdeš k tabuli, vyskočím z okna

Jan Nejedlý, 1/2021
Potkali jsme se jako kolegové na základce. Už na první pohled se lišil od běžných kantorů. Z dobře placeného místa ve firmě odešel učit. Do školy jezdil na kole, v zimě se koupal v řece, měl svérázné vyučovací metody, každý pátek se postil a chodil za bezdomovci. A ještě něco, státnice na vysoké skládal ve slováckém kroji a nějaký čas žil v klášteře. Uznejte, že za těchto okolností nešlo Jana Hrabce nepožádat o rozhovor.