Online archiv

Vydání: 7/2021

Příběhy zvířecího pastýře

7/2021
Eva Papoušková (1969) patří mezi hvězdy české literatury pro děti a mládež. Těm nejmenším napsala knížky o vombatu Jirkovi, těm trochu starším večerníčkového Kanafáska, těm ještě starším Kosrpda a Telecí a těm nejstarším Cílovníky. Vše v družné spolupráci s výtvarnicí a animátorkou Galinou Miklínovou.

Je libo dvacet deka školáčka?

Jan Nejedlý, 7/2021
Supermarkety už od začátku prázdnin masírovaly zákazníky otravnou nabídkou Back to school, tedy aktovkami, penály, sešity či fixy. Křiklavě barevný, podbízivý a kýčovitý sortiment školních potřeb už našince nepřekvapí. I otrlce však musel zarazit v úseku uzenin výrobek z produkce žirovnického masokombinátu Prantl.

Džungle před interaktivní tabulí

Jan Nejedlý, 7/2021
Tuzemské televizní stanice chystají na podzim dva seriály ze školního prostředí. TV Nova připravuje pod názvem Pan profesor sérii příběhů z gymnázia.

Rodina je kotva

Pavla Koucká, 7/2021
Jak společně fungovat, i když jsme každý jiný? Jak postavit tým napříč generacemi, různými potřebami a přáními? Takové otázky si pokládá řada rodičů. Známý kouč a mladá lektorka ve své knize propojují svět profesionálního vedení týmu a rodinného života – a naznačují, jak na to.

Už je to za námi?

Kateřina Cajthamlová, 7/2021
Ohlédnutí za pandemií a jejími následky na těle i na duši. Už jsme z nejhoršího venku? Anebo s námi bude covid řadu dalších let, případně nastálo?

Student týdne v klobouku

Zuzana Tascas, 7/2021
Jakožto českou učitelku anglického jazyka žijící v Austrálii mě australské základní školství od začátku velmi zajímá a do jisté míry i fascinuje. Na jedné straně mám k dispozici velmi detailně propracovaný učební program a osnovy, na straně druhé však většina rodičů ani dětí neví, co se vlastně učí, a především jakým způsobem se předmět učí.

Druhý domov na konci světa

Zuzana Tascas, 7/2021
Na přelomu minulého roku oslavila deset let svého působení česká škola v Melbourne, která se pro mnohé z nás žijících daleko za oceánem stala druhým domovem. Trávíme zde úžasné chvíle se svými dětmi a kamarády. A pravidelnými setkáními udržujeme rodný jazyk, české tradice a probouzíme v našich nejmenších jejich české kořeny.

Znáte idoly svých dětí?

Jiří Karban, 7/2021
Tušíte, ke komu vzhlížejí vaše děti nebo žáci třídy, kde učíte? Není vůbec snadné říct, kdo je z pohledu školáků idolem číslo jedna, dva, tři. Scéna zbožňovaných figur je totiž stejně nepřehledná a pestrá jako současná mediální a komunikační nabídka.

Dítě má vychovávat celá vesnice

Jan Nejedlý, 7/2021
Odseděl si dvacet šest let ve školách – několika českých, dvou ruských, jedné holandské a jedné americké. Dalších deset let strávil na manažerských stoličkách tří nadnárodních firem. Sám založil tři firmy: cestovku, šnečí farmu a síť obchodů s africkým uměním. Když mu bylo třicet, jednoho rána namísto do práce zamířil k lékaři, který mu oznámil syndrom vyhoření. A doporučil razantní změnu života. Tomáš Hajzler poslechl. Z podnikatele se stal ekologický aktivista, lektor vzdělávání a spisovatel. Jeho nejnovější kniha se jmenuje Dobrý život ve stínu konzumní společnosti.

Ředitelka roku dveře své kanceláře nezavírá

Jiří Lacman, 7/2021
Odborná porota na základě nominací veřejnosti vyhlásila výsledky ankety Ředitel roku za školní rok 2020-21. Absolutní vítězkou se stala Marie Gottfriedová, ředitelka Základní školy Trmice v Ústeckém kraji. Ta zároveň vyhrála i v samostatné kategorii základních škol.

Tvořivé toulky s příběhy pro celou rodinu

Jan Nejedlý, 7/2021
Odhoďte mobily, tablety, počítače a pojďte poodkrýt tajemství pošumavských míst! To je poselství knihy Dary Pošumaví, kterou napsala Lucie Oudová. Publikace seznamuje čtenáře s příběhy jedné šumavské rodiny, která na toulkách krajinou zažívá mnohá dobrodružství, sbírá dary přírody a následně z nich tvoří.

Chybí u vás učitelé? Začni učit!

Jan Nejedlý, 7/2021
V českém školství schází už teď přes šest tisíc pedagogů a v blízké budoucnosti by to měl být téměř dvojnásobek. Třetina začínajících učitelů navíc zvažuje v této profesi skončit.