Online archiv

Vydání: 7/2022

Stále hledám, kdo jsem

7/2022
Zuzana Pavlová (1978) má jak rodinu (manžela a dvě děti), tak školu (učí na základce v Čelákovicích) – takže pro náš časopis jasná volba! A navíc píše poezii. V nakladatelství Pulchra právě vydala svou druhotinu Kraj noci.

Paštiková bonboniéra a jiné zádrhele

Jan Nejedlý, 7/2022
Počátky českého jazykového poradenství jsou spjaty s časopisem Naše řeč, jenž byl založen roku 1916. O třicet let později vznikl Ústav pro jazyk český. Ten jazykovou poradnu provozuje dodnes formou telefonických konzultací či písemných odpovědí.

Přednáška jako magický rituál

Jan Nejedlý, 7/2022
Filozof a biolog Stanislav Komárek měl vždy originální názory. Své pověsti dostál i nedávno, když se zamýšlel nad anachronismy. V dnešním západním světě spatřuje především tuto čtveřici přežitků – univerzitu, železnici, katolickou církev a armádu.

Jaký vzduch dýcháme ve škole?

Kateřina Cajthamlová, 7/2022
V době covidové jsme zjistili mnoho věcí, které jsme dříve neřešili – jak si správně mýt a dezinfikovat ruce, jaké jsou druhy roušek a jak se správně mají nosit i jak často se má větrat.

Žiletkou proti smutku

Marika Řežábková, 7/2022
Pracuji jako psycholožka a terapeutka na krizové lince pro děti a mládež. V současnosti vnímám jako palčivé téma sebepoškozování, které se objevilo ve zvýšené míře po epidemii covidu. A rodiče si s ním často nevědí rady.

Zrušíme osmiletá gymnázia?

Jitka Neradová, 7/2022
Učím na osmiletém gymnáziu. Od samotného počátku své pedagogické praxe se výzva ke zrušení osmiletých gymnázií vrací jako bumerang. Vždycky se objeví někdo na politické scéně, kdo vášnivě prohlásí, že osmiletá gymnázia jsou elitářská, likvidují základní školství a že je třeba je zrušit. Nejlépe ihned.

Střídavka jako past

Pavla Koucká, 7/2022
Představte si, že jste malé dítě. Světu ještě moc nerozumíte, naštěstí ale máte dva velké ochránce, a tak se cítíte bezpečně. Jenže teď ti dva začnou pálit jeden po druhém. Nic proti vám, jen jste uprostřed a kolem vás sviští kulky. Ta zloba a nenávist vás děsí. A občas vás samotné některý z ochránců zneužije jako munici proti tomu druhému. Pošle po vás jedovatý vzkaz či překroutí vaše slova, aby vypovídala proti tomu druhému.

Kašomani z Tesánkovic

7/2022
V Argu mají poslední roky čím dál šťastnější ruku na komiks – ať jde o domácí, nebo hosty, ať jde o témata, nebo způsob komiksového vyprávění.

Komunální volby očima školáka

Jiří Karban, 7/2022
Volby do městských a obecních zastupitelstev se blíží. Lapačů volebních hlasů si v těchto dnech musí všimnout i největší ignorant. Plakáty nejspíš visí i nedaleko vaší školy. Ověřte si, jak zmíněný karneval vyretušovaných hlav vnímají vaši svěřenci.

Raná péče podporuje celou rodinu

Jitka Barlová, 7/2022
Raná péče je sociální služba určená rodinám dětí do sedmi let věku, které se narodily s postižením nebo závažným onemocněním nebo jsou jimi ohroženy ve svém vývoji.

Ruce od hlíny – i to je pedagogika

Jana Trojanová, 7/2022
Výchova a vzdělání běžně probíhají ve školských zařízeních. Pedagogika má však mnoho tváří. Od šedesátých let minulého století se pod korunami stromů odehrává lesní pedagogika. Průvodcem se stává lesník – certifikovaný lesní pedagog, pro něhož je lesní prostředí druhým domovem.

Jak na dítě s problémovým chováním?

Gabriela Kermesová, 7/2022
Poruchy chování u dětí, jako jsou například poruchy autistického spektra nebo ADHD, lze často zaměnit s problémovým chováním. Zjistěte, jak je rozpoznat, diagnostikovat a jak pracovat s dětmi s problémovým chováním.