Online archiv

Vydání: 2023_06_cerven

Knihovna je do jisté míry obecním obývákem

Mgr. Marie Těthalová, 2023_06_cerven
O tom, co knihovnice dělají, má většina z nás celkem jasnou, ale neúplnou představu. Petra Kobelová, která vede knihovnu v obci Vrdy nedaleko Čáslavi, vysvětluje, že už dávno nejde jen o půjčování knížek a zakládání těch vrácených.

Jaký dopad má perfekcionismus na váš život?

-red-, 2023_06_cerven
Podíváme se na to, jak vaše perfekcionistické rysy ovlivňují váš život, abychom si udělali jasnější obrázek o tom, jak se váš život může zlepšit, pokud začnete být soucitnější a přistupovat ke světu více realisticky.

Červen – čarovný letní slunovrat

PhDr. Helena Chvátalová, 2023_06_cerven
Jaro se nachyluje ke svému konci, 20. nebo 21. června přichází každoročně v našich končinách letní slunovrat. Hned v první den měsíce června je Den dětí, o třetí červnové neděli Den otců, čeká nás první letní den a svatojánská noc.

Jarní kuřátka v MŠ v Pardubicích

-red-, 2023_06_cerven

Předškolní vzdělávání ve Slovinsku – postřehy z měsíční zahraniční stáže

-red-, 2023_06_cerven
Slovinsko se s Českou republikou pravidelně přetahuje o první příčku mezi nejrozvinutějšími postkomunistickými zeměmi. Srovnávací pedagogika má za úkol hledat rozdíly a shody mezi různými činiteli vzdělávání, ať už se to týká jednotlivců, škol, nebo třeba celých států.

Sdílení zkušeností je velmi důležité

Mgr. Marie Těthalová, 2023_06_cerven
Český výbor OMEP neboli mezinárodní organizace zabývající se právy a vzděláváním malých dětí v současné době vede PhDr. Dana Moravcová, Ph.D. Ptala jsem se jí na to, co se v českém OMEP děje a jak je možné se k němu připojit.

K formativnímu hodnocení v mateřských školách aneb neberme dětem radost

-red-, 2023_06_cerven
Dítě by se mělo v prostředí mateřské školy cítit především přijato, a to pokud možno bez zbytečného stresu. Samozřejmě se nastavují pravidla, která jsou tak pevná, aby se o ně dítě mohlo jaksi s důvěrou opřít. Samozřejmě se snažíme děti vést a rozvíjet v nich podle jejich tempa a možností všechno dobré a potřebné pro život. Samozřejmě děti pozitivně motivujeme a oceňujeme jejich snahu i úspěchy.

Máme rádi naši Zemi

-red-, 2023_06_cerven

Jak chránit dětskou pokožku

PhDr. Helena Chvátalová, 2023_06_cerven
Pobyt s dětmi v přírodě bývá radost a zábava. Učíme děti objevovat svět a ukazujeme jim krásy a zajímavosti přírody. Musíme však dbát také na to, jak jejich pokožku ochránit před nepříznivými vlivy.

Inspekční činnost České školní inspekce v oblasti stravování

-red-, 2023_06_cerven
Česká školní inspekce je nezávislým, samostatným úřadem České republiky. Je to hodnotitel počátečního vzdělávání, kvality a efektivity. Pravidelné hodnocení vzdělávací soustavy probíhá na základě plánů a úkolů na konkrétní školní rok.

Komunikace a čtenářská gramotnost u dětí se sluchovým postižením

-red-, 2023_06_cerven
Základním nástrojem komunikace je jazyk. Děti si ho od raného věku osvojují prostřednictvím interakce s okolím. Pokud se ale narodí s těžkou až úplnou ztrátou sluchu, může pro ně být (i s funkční kompenzační pomůckou) osvojení mluvené řeči náročné.

Nebylo kam dojít dál…

Mgr. Marie Těthalová, 2023_06_cerven