Online archiv

Vydání: 7-8/2017

Třetí RODIČ

ZUZANA FILIPOVÁ, 7-8/2017
Třetí rodič. Jsou jich u nás desítky tisíc. Jedná se o každého, kdo se stal rodičem bez vlastního přičinění. Kdo začal partnerský vztah s někým, kdo už má potomka z předchozího vztahu. Najednou se stáváte novým rodičem pro malou bytost, kterou jste před tím neměli možnost poznat a ke které vás nepojí pokrevní pouto.

PREZIDENT a modelka

Matyáš Zrno, 7-8/2017
Moment, kdy Melania Trumpová razantně odmítla vzít během návštěvy Izraele svého manžela za ruku, se stal hitem internetu. Podobný případ se ale stal i při návštěvě Říma. Když Donald Trump přijel poprvé do Bílého domu, vyběhl z auta k čekajícímu Obamovi a úplně zapomněl, že někde za ním čeká manželka. Melania se zase někdy zapomene a naučený úsměv jí ve tváři nahradí výraz, který se dá označit jako kombinace zoufalství, nudy a opovržení. Že by v tom vztahu něco nehrálo?

SEXTING

Mojmír Sedláček, redaktor Psychologie dnes, 7-8/2017
MÁME SE HO BÁT

Naučme se užít si dovolenou

Zuzana Daňková, 7-8/2017
Stres před dovolenou je pochopitelný - snažíme se vše stihnout, připravit, naplánovat… Jenže když už na dovolenou vyrazíme, problémy často nekončí. Všichni znají „cestovní horečku“ před odjezdem, ale mnohým z nás se také stalo, že nám nebylo „nic moc“ ani první dny dovolené - někdo si stěžuje, že se mu špatně spí nebo ho bolí hlava, jinému se zhorší nálada a do ničeho se mu nechce… a u některých může dojít dokonce ke zvýšení krevní tlaku. Co je to za podivnou „nemoc z dovolené“?

Jak relaxovat v době technologické

7-8/2017
Stres vyvolává celou škálu negativních účinků - zhoršení nálady, problémy se spánkem a metabolismem, únavu, psychosomatické potíže. Tomu všemu můžeme čelit relaxací. Té existuje nespočet druhů; kromě těch tradičních - jógy, postupné svalové relaxace, imaginace či řízeného dýchání - nabízí moderní doba i některé zcela nové. BIOFEEDBACK využívá moderní technologie, ale je zároveň založen na jednoduché myšlence - pokud získáme zpětnou vazbu (feedback) o svém tělesném stavu, můžeme se ho učit změnit. Pokud tedy zjistíme, že máme vysoký krevní tlak, můžeme zkusit ho vědomě snížit; pokud můžeme vidět přepis svých mozkových vln zachycených pomocí EEG, můžeme je zkusit ladit do optimálního stavu. Biofeedback funguje podle svých zastánců velmi dobře při poruchách spánku i ostatních potížích spojených se stresem.

Emoční JEDLÍCI

Zuzana Daňková, 7-8/2017
Je vám příjemné něco přežvykovat nebo chroupat? Neustále musíte něco ujídat a úplně vás to paralyzuje? Poskytuje vám jídlo obrovskou úlevu? Je pro vás způsobem relaxace? Věříte, že konkrétní potravina (třeba čokoláda) vám dokáže změnit náladu? Pak patříte mezi tzv. emoční jedlíky.

Cestování není všude stejné

Matyáš Zrno, 7-8/2017
Cestujete rádi trochu „na divoko“? Někam, kam se moc nejezdí, s batohem na zádech? Pravda, moc takových míst už není. A některá z nich mohou být i docela nebezpečná, jak se o tom přesvědčily třeba dvě české studentky, unesené v roce 2013 v Pákistánu. A i když se vám nic nestane a potkáte po cestě samé hodné lidi, je dobré mít na paměti, že jinde ve světě se na cestování mohou dívat trochu jinak než my.

Když se partneři podobají

Jaroslav Čech, 7-8/2017
Nápadná obličejová podoba mnohých manželských a mileneckých dvojic jistě není „ničím novým pod sluncem“. Ví se o ní nejméně padesát let -ba možná i mnohem déle. Ale teprve v posledních dvou, třech desetiletích se jí odborníci začali podrobněji věnovat.

Psychologie NA TALÍŘI

Věra Burešová, 7-8/2017
Káva

Nebezpečná vášeň

red, 7-8/2017
K létu patří opálená kůže, ale řada z nás chce už na pláže vyrazit s bronzovým odstínem. A tak navštěvujeme v průběhu roku solária, aniž bychom si uvědomovali, že nám hrozí tanorexie - chorobná závislost na opalování.

Už teď bojíme... se přece

Matyáš Zrno, 7-8/2017
Paříž, Londýn, Stockholm, znovu Paříž, Manchester, a pak znovu dvakrát Londýn… Teroristé tento rok nezahálejí. Co vede člověka k tomu, že zabíjí nevinné lidi? A že obětuje svůj vlastní život? A čeho tím dosáhne?

Spokojení Češi?

Matyáš Zrno, 7-8/2017
Bohatí a ženatí