Online archiv

Vydání: 12/2005

UŽITEČNÉ KONTAKTY

12/2005
Bílý kruh bezpečí

Vládce parazit

Ivan H. Tuf, 12/2005
Carl Zimmer:Praha, Paseka 2005. 264 s.

Velký lékařský slovník

Tomáš Rodný, 12/2005
Martin Vokurka, Jan Hugo a kolektivPraha, Maxdorf 2005. 1001 s.

Politická psychologie

Milan Nakonečný, 12/2005
Oskar KrejčíPraha, Ekopress 2004. 319 s.

Psychický vývoj dítěte od 1. do 5. třídy

Dobromila Trpišovská, 12/2005
Pražská skupina školní etnografiePraha, Karolinum 2005. 554 s.

Agrese v individualistické společnosti

12/2005
Sociologové, kteří se snaží integrovat i psychologické aspekty, se pohybují ve svých empirických výzkumech mezi pojetím agrese coby reakcí na frustraci a bezmoc na jedné straně a mezi genuinním agresivním hnutím, přáním ničit,na straně druhé.

K čemu je středoškolákům psychologie

VÁCLAV MERTINilustrační foto Pavel Cejpek, 12/2005
Velikým uměním učitelů psychologie je organické propojení teoretických základů disciplíny s řešením otázek a problémů žáků. Málokdo to však umí a praxe ukazuje, že výuka psychologie na SŠ mívá k životu studentů jen minimálnívztah.Pro středoškoláky někdy existují dvě psychologie: jednu denně aplikují v životě, druhá je ke zkouškám, vymyšlená od katedry a odtržená od reality.

Nová česká verze Amthauerova testu I-S-T

DANA FAJMONOVÁfoto repro PD, 12/2005
Českým psychologům se dostává do rukou nová verze Amthauerova Testu struktury inteligence. Jaké jsou základní vlastnosti této metody, v čem se liší od předchozí verze, jaké jsou silné a slabé stránky aktuálního vydání?

Mentální aktivizace seniorů

MARTINA KUKOLOVÁilustrační foto Marta Jedličková, 12/2005
Kognitivní trénink a další metody pomáhají zlepšovat náladu starých lidí, dávají prostor pro realizaci a pozitivně ovlivňují prožívání hodnoty života. Navíc pacienty chrání před druhotnými škodami hospitalizace - před škodami zpasivity.

Je manipulace vždy špatná?

Pavla Koucká, 12/2005
Obecně říkáme, že ,manipulovat lidmi se nemá' - když ale vidíme maminku, jak šikovně zmanipuluje dítě ve stadiu opozičního vzdoru, nebráníme se souhlasu, a možná dokonce i obdivu... Jak to tedy je? Existuje ,oprávněné'manipulování?

Rozvodové poradenství dnes

TOMÁŠ NOVÁKIlustrační foto Vojtěch Vlk, 12/2005
Víme, že rozvod je vážná, stresující a nepříjemná záležitost. Jak to udělat, aby proběhl slušně a šetrně? Manželské poradenství se věnuje záležitostem rozvodovým i porozvodovým.Rozvodoví klienti jsou cizejší než cizí lidé. Jsou sami sebou nasycení, nechtějí nic objevovat, nic dávat, nic přijímat, chtějí mít pokoj...

Metafory koučování

IVANA VESELÁilustrační foto (c) fotobanka. cz, Michal Siroň, 12/2005
Všechno, co člověk potřebuje k uskutečnění svých tužeb a cílů, si nese v sobě. K uvědomění a využití těchto skrytých možností pomáhají koučové. Pomocí metafor se v neobvyklém výzkumu pokusili vystihnout podstatu své práce."Kouč je jako moudré zrcadlo,"říká jedna z metafor.