Online archiv

Vydání: 10/2006

Jak žít a nezbláznit se

Kateřina Rodná, 10/2006
Lidmila Pekařová Olomouc, Poznání 2006. 208 s.

Co čte Jeroným Klimeš

Jeroným Klimeš, 10/2006
Čtu málo a ještě méně studuji. To proto, že studium je obtížnější než čtení, je to usilovné promýšlení čteného (od latinského studeo - usiluji). Zde pociťuji neustálý životní dluh - studovat alespoň hodinu denně to, co již vymysleli jiní chytří lidé. Jinak mám totiž pocit, že blbnu. Jedním z těchto nesplacených životních dluhů je matematika a statistika. Letos jsem to už nevydržel a vytáhl z knihovny (dá-li se tak říkat banánové krabici z dob studií) Matematiku pro geology. Oprašuji definice limit, derivací a integrálů a doufám, že se dopracuji až k derivačním rovnicím. Narazil jsem totiž na teorii Juliena Sprotta, která tvrdí, že pocit životní pohody či štěstí (wellbeing) je jen indikátorem zrychlení životní úspěšnosti. Šťastní se cítíme jen když se nám začíná dařit lépe než dosud. Tato teorie by totiž dokázala vysvětlit, proč štěstí je muška jenom zlatá, proč se po intenzivním pocitu spokojenosti dostavuje kocovina a podobně. Jenže Sprott svou teorii vysvětluje pomocí derivační rovnice druhého řádu. Bohužel to není poprvé, co jako psycholog narážím na svou omezenost v oblasti matematiky a statistiky. Na stejný problém jsem narazil, už když jsem zkoumal kvalitu reklamy. Používal jsem tehdy takzvanou oční kameru - přístroj, který zaznamenává délku a směr pohledu probanda. Pokoušel jsem se uchopit, jaké statistické rozdělení mají data z kamery vycházející. Až v Texasu jsem našel statistika, jenž mi byl schopen napsat potřebné rovnice. S jejich pomocí jsem konečně mohl proložit naměřená data a odhadnutými parametry popsat kvalitu reklamy. Jenže po čase hledání jsem zjistil, že jsem objevil již objevené... Narazil jsem totiž na článek popisující dané rozložení: „Trvání pohledů má gama rozložení,“ stálo tam černé na bílém. Nevím jak vy, ale já si gama rozložení z dob psychologických studií nepamatuji. A i kdyby, tak nevím, jak je aplikovat. Navíc v daném článku byla ta data uchopena poměrně složitými regresními rovnicemi - opět metoda, kterou znám povrchně a kterou nedokážu prakticky upotřebit. Takže jsem si opět před svými americkými kolegy připadal jako debil. Problém statistiky pro psychology však nevidím ve znalosti pokročilých metod (regresní rovnice, analýza principiálních komponent a podobně), ale v tom, že naši studenti nejsou schopni kupeckých počtů. Například jak překlopit škálu 1-5 do škály 5-1, tedy české známkování do ruského. To potřebujeme při každém testu, abychom srovnali polaritu položek. Vystačíme s matematikou základní školy, psychologové však mívají problém. Nebo praktické otázky, kdy je nám průměr k ničemu a je naopak vhodnější použít medián či modus? Stejně tak by se hodila i znalost Excelu, s jehož pomocí lze čistit data a provádět triviální testy, například chí-kvadrát. Tato kupecká, pragmatická znalost statistiky a dnes i tabulkových editorů otvírá vrátka do vyšší dívčí nejen v psychologii, ale i v jiných příbuzných oborech.

Současný výzkum psychoterapie

Zbyněk Vybíral, 10/2006
Ladislav Timuľák Praha, Triton 2005, 280 s.

Vděčíme za svou dlouhověkost babičkám?

JERONÝM KLIMEŠ, 10/2006
Lidé se mohou dožít asi dvojnásobného věku než jejich evoluční předkové. Ženy jsou navíc přes polovinu života neplodné. Jakým mechanismem došlo k prodloužení věku a proč celá desetiletí přežívají jedinci, kteří nejsou schopni se dál množit a kteří mají menší výkonnost než mladí?

Čtvero zakotvení

KRISTÝNA DROZDOVÁ, 10/2006
Podstatou čtvera zakotvení je účelné a vědomé kladení otázek s cílem přenést pozornost pacienta od míst zasažených krizí k pevným pilířům jeho osobnosti. Tato technika vedení rozhovoru se mi osvědčila mnohokrát během mé psychiatrické i obecně medicínské praxe.

Copak rodiče nevidí, jak je hubená?

FRANTIŠEK DAVID KRCH, 10/2006
Není zdánlivě nic zvrácenějšího než porucha něčeho tak samozřejmého, jako je obživný pud. Jíst se musí! A podvýživa je celosvětově příčinou poloviny všech úmrtí dětí. V tomto světle se dobrovolné hladovění nebo navozené zvracení jeví jako produkty chorého mozku.

Fenomén jménem fotbalové fandovství

JOSEF SMOLÍK, 10/2006
Fotbal je bezpochyby nejmasovější hra. Televize, internet a rozhlasové vysílání zprostředkuje utkání milionům fanoušků po celém světě, fotbal ovlivňuje řadu oblastí společenského života od mezilidských i partnerských vztahů po politiku a ekonomiku.

Co pro vás znamená vaše jméno?

10/2006
Tomáš Novák, manželský a rodinný poradce Mé příjmení nezní tak zvučně jako třeba Plzák, Plaňava, Křivohlavý, Vyhlídal… tím méně pak Baštecký nebo Bakalář. Nicméně s ním žiji v míru, pohodě, vzájemné toleranci a adaptaci. A moje křestní jméno? Po 60 letech soužití jsem se nedávno dozvěděl, že jeho nomenologický obraz je „zvídavý“. Teď jen aby mi to ve zdraví vydrželo.

Na půl cesty od domova

Daniela Kramulová, 10/2006
Vždycky chtěla pomáhat dětem, které vyrůstají bez rodičovské lásky. Prošla několika institucemi, aby si uvědomila, že stát a jeho sociální systém často nenabízejí to, co tyhle děti a dospívají nejvíc potřebují. „A tak jsme s kolegy využili zahraniční know-how a přišli jsme s konceptem domu na půl cesty,“ říká ředitelka občanského sdružení DOM Michaela Svobodová.

Kdo spáchá sebevraždu?

-red-, 10/2006

Datum narození a inteligence

-red-, 10/2006

Otcovství proměňuje mozek

-red-, 10/2006