Online archiv

Vydání: 7-8/2007

Zdeňka Jeníčková: Místo harmonie a vnitřního zklidnění

7-8/2007

Všichni jsme skvělí

7-8/2007
Vysoké sebevědomí může být kulturně univerzální. Mezinárodní studie ukazuje, že pozitivní mínění o sobě samých mají jak Američané, tak Japonci a Číňané. Japonští studenti dokonce v míře vnitřního sebevědomí předčili své čínské a americké kolegy.

Co o nás prozrazuje

Pavel Mužík, 7-8/2007
Hudba, kterou posloucháte, je jako koktejl. Smíchejte své osobnostní rysy s trochou identity, zalijte životním stylem, protřepejte a podávejte hostům. Můžete být překvapeni, jak dobře dokáží z jednotlivých tónů odhadnout charakter barmana.

roztroušená skleróza

Hana Matlasová, 7-8/2007
Proč právě já? Co mě ještě všechno čeká? Může nemoc způsobit změny osobnosti? A poškodit mé rozumové schopnosti? To jsou časté otázky nemocných i jejich blízkých. Zvyšují úzkost, stres, nejistotu či depresi, které jsou u lidí nemocných roztroušenou sklerózou poměrně časté.

Počítačové hry ve školních lavicích

Tomáš Houška, 7-8/2007
Strategické hry zaměřené na historii jsou požehnáním pro učitele zeměpisu a dějepisu. Rozhodně však nechci nabádat k hraní počítačových her v hodině. Nechme hry jako dobrou zábavu, která žákům pomůže zvládnout některá fakta.

Pozitiva převažují

David Šmahel, 7-8/2007
Počítačové hry mají spíše pozitivní vliv na formování kognitivních schopností a mohou rozvíjet i sociální dovednosti. Určité nebezpečí vidím v pokračujícím stírání hranic mezi virtualitou a realitou.

Zdravotní rizika

Ladislav Csémy, Karel Nešpor, 7-8/2007
Onemocnění pohybového systému, obezita, sklon riskovat, epilepsie, zhoršení vztahů, agresivita a oslabení prosociálního chování. Taková jsou rizika počítačových her a výčet není ani zdaleka úplný.

Počítačové hry -pomáhají nebo škodí?

7-8/2007

Endorfinové sporty

Michal Šafář, 7-8/2007
Ad) Adrenalin letí! (PD 6/07)

ad) Z kroužku do kroužku (Pd 06/07)

7-8/2007
Výběr z diskuse k článku, která proběhla na serveru rodina.cz

Anketa

7-8/2007
Měli by pacienti platit u lékaře?

Červená karta domácím tyranům

Ludmila Čírtková, 7-8/2007
Možná že jste je také zaregistrovali. Plakáty, polepy nebo citylighty. Červené karty jste mohli vidět třeba v prostředcích MHD v Praze, Pardubicích, Plzni nebo Olomouci. V dubnu totiž odstartovala PR kampaň Bílého kruhu bezpečí k zákonu č. 135/2006 Sb. na ochranu před domácím násilím.