Online archiv

Vydání: 11/2007

Kdo nežárlí, nemiluje?

Tomáš Novák, 11/2007
odpovídá odborník

Říkali mi Cikánek

Pavla Koucká, 11/2007
Když srovnáme kriminalitu Romů s českými tuneláři, zjistíme, že romské krádeže jsou marginálním problémem, říká Karel Holomek, předseda společenství moravských Romů. 26. října Karel Holomek obdržel cenu Prix Irene, udělovanou za účinný a originální přínos k tvorbě míru mezi lidskými skupinami.

Zastaralý e-mail?

mar, 11/2007
stručně

Vypadám nemožně!

mar, 11/2007
stručně

Mít obavy je normální

mar, 11/2007
stručně

Pět velkých otazníků koučování

Barbara Čechová, 11/2007
Koučování je čím dál populárnější metoda zaměřující se na rozvoj potenciálu člověka a zvyšování jeho výkonu. Dovolili jsme si otevřeně nadhodit otázky vyvstávající okolo oboru koučování, koučů a jejich praxe. Místy se se zvědavostí ptáme, místy provokujeme. Doufáme, že mezi čtenáři vyvoláme diskuzi k tomuto aktuálnímu tématu

Co se bere ve zvířecí škole?

Jaroslav Petr, 11/2007
Jednou z nejdůležitějších vlastností člověka je schopnost učení se, a tak se vědci snaží studovat jeho jednodušší projevy u zvířat. Paradoxní je, že lidoopi jim nedávají příležitost, zatímco řada evolučně vzdálenějších tvorů překvapivě ano. Čím to?

Proč lidé třídí odpad

11/2007
Mohou psychologové pomoci, aby se lidé chovali zodpovědněji ke svému prostředí? V následujícím textu najdete nástin několika teorií a výzkumů. Řeč bude zejména o šetření energiemi, recyklaci odpadu a snížení jeho množství.

Napiš stokrát

mar, 11/2007
stručně

Jak vrátit poznávací schopnosti schizofrenikům

Michal Nondek, Miroslava Benešová, 11/2007
Při slově schizofrenie si většinou představíme zvláštně se chovající lidské bytosti či utrpení způsobené halucinacemi. Ušetřeny však nebývají ani kognitivní funkce: učení, paměť či třeba rozhodování. Chceme vás seznámit s účinnou pomocí.

Když státy omezují svou moc, Unie nesílí

Ondřej Krutílek, Daniela Kramulová, 11/2007
Co všechno potřebujeme mít v Evropě společné?

Společný hlas má větší sílu

Aleš Opatrný, Daniela Kramulová, 11/2007
Co všechno potřebujeme mít v Evropě společné?