Online archiv

Vydání: 12/2008

Zlobíš, půjdeš do dětského koutku!

Táňa Pikartová, 12/2008
Jsou vyhledávané a žádané. Dětské koutky představují nedílnou součást mnoha obchodních center - rodiče mohou spokojeně nakupovat, zatímco si děti pěkně hrají. Anebo jsou jen odložené? To je právě otázka, která nás zajímá.

Čína i USA: finanční krize zabíjí

Babara Hansen Čechová, 12/2008
Současná finanční krize podle odhadů jen v Americe zabije stovky lidí, převážně středního věku. Nejen, že je připraví o dům či práci, ale i o život. Se vzrůstajícím stresem v populaci každopádně roste potřeba psychoterapie.

Povolání tanečník: Chůze po minovém poli neuróz

12/2008
Konflikt mezi realitou a iluzí je v uměleckých profesích všudypřítomný. Na jevišti a ve studiu působí tanečníci dojmem odhodlaných, silných, sebejistých lidí, ale pod maskou klidu se často skrývají zmatek, pochybnosti a mučivá nejistota. Ponořili jsme se do psychiky tanečníků, hovořili jsme s umělci a terapeuty a poodhalili jsme, jaký vliv má interakce s učiteli, režiséry a choreografy na jejich identitu.

Najdi si svého terapeuta!

12/2008
Čtenáři nám často píší o kontakty na psychology. Zejména ve venkovských oblastech a pro osoby, které nemají přístup k internetu, je obtížné psychologa najít. Přispět ke zlepšení by měla i naše nová servisní rubrika.

Inkubátor nezralým novorozencům svědčí

Radkin Honzák, 12/2008
stručně

Jak na úzkost dětí ze smrti blízkého?

12/2008
Dopis čtenářky

E-mailová upřímnost

mar, 12/2008

Kvůli marjánce kuřákem tabáku?

nat, 12/2008
stručně

HIV pacienti: pomáhá terapie ve skupině

12/2008
Fyzicky mohou lidé, jimž koluje v krvi virus HIV, ještě mnoho let bez problémů „fungovat“. Psychicky je však těžké tuto skutečnost unést. Pomoci jim může setkávání s podobně postiženými v rámci skupinové psychoterapie.

Chatuj se svým terapeutem!

12/2008
Psychologické poradenství má řadu podob. V posledních letech se přitom rozvíjí zejména poradenství přes internet: v zahraničí o něm vycházejí celé knihy, a i v Čechách si psychologové a poradci s klienty vyměňují e-maily, chatují a přes internet telefonují. Například Linka bezpečí umožňuje chatovat a u brněnské Modré linky zase můžete využít videofonii přes Skype. Jaké jsou výhody a jaké nevýhody?

Pomáhá víra odpouštět?

nat, 12/2008

Nespravedlivé dětství

mar, 12/2008
stručně