Online archiv

Vydání: 5/2009

Naučené úsměvy

Maria Arnautovová, 5/2009

Exotický ráj bez lásky

Jindřich Urban, 5/2009
Alorské ostrovy jsou ideální destinací pro klidnou dovolenou bez hluku velkoměst a ruchu nočního života, s neposkvrněnou přírodou a jedinečnými potápěčskými terény. Psychology a antropology však zajímaly především vztahy mezi domorodými obyvateli.

Vědec i zahradník Pracovní uplatnění osob s autismem

Lucie Hrdličková, 5/2009
Pracovní uplatnění autistů je velkým oříškem. Problém není ve výši IQ ani v jejich schopnostech, ale v autistickém postižení komunikace a sociálních vztahů. Autisté obtížně spolupracují s ostatními lidmi a většinou nejsou schopni respektovat pracovní ani sociální hierarchii. Proto se mohou jevit jako konfliktní nebo málo pracovití.

Jak dál žít, když se mi ztratilo dítě?

Ludmila Čírtková, 5/2009
Většinu pohřešovaných dětí se podaří nalézt včas nebo se samy vrátí. Někdy přichází pomoc pozdě, jindy se osud dítěte nepodaří objasnit ani po letech. Rodiče pohřešovaných dětí zažívají bolest ze ztráty, stres z nejistoty, strach i pocity viny, ale připustit, že dítě už nežije, je takřka nemožné.

Konference o rodině

5/2009

Hrajte si s leporelem

5/2009

Nedoklubko

5/2009

Senioři a jejich Proměna

5/2009

Darujte sebe! Již po sedmé.

5/2009

Je každý sexuální deviant nebezpečný?

5/2009
Zaslechla jsem, že se náš nový soused prý léčil s nějakou sexuální deviací. Nechci dát na pomluvy, přesto mě zajímá, zda může být nebezpečný. / Odpovídá odborník /

Bridging Identities: hledáme souvislosti, stavíme mosty k porozumění

red, 5/2009

Mohou psychofarmaka ohrozit vývoj dítěte?

Jaroslav Matýs, 5/2009
Podávání psychofarmak dětem je citlivá záležitost, neboť v novorozeneckém, kojeneckém a vlastně v celém předškolním věku je velice bouřlivý vývoj neuronální sítě v mozku. Nemluvě o dozrávání enzymatických systémů trávicího traktu, jater, dozrávání vylučovacích schopností ledvin a podobně.